Βασική συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα, που εμπλουτίζεται με σπόρους, ξηρούς καρπούς κ.λπ. για να καλύπτει όλα τα γούστα και όλα τα…τυριά!
Μερίδες: 1 καρβέλι περίπου 1 κιλού
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά + 5 ώρες ξεκούραση για τη ζύμη
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 10 λεπτά
Δυσκολία: Μικρή
Θα χρειαστείτε:
• 6 φλιτζάνια αλεύρι* για όλες τις χρήσεις (ή 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 3 φλιτζάνια ολικής αλέσεως)
• 3 φλιτζάνια νερό
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
• 4 κουταλάκια γλυκού ελαιόλαδο
Βήμα-βήμα
1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι όπου προσθέτετε τη μαγιά και το αλάτι, ανακατεύοντας με κουτάλι..
2. Προσθέτετε το νερό ανακατεύοντας να πάει παντού και, τελευταίο, το λάδι.
3. Όταν ανακατευτεί καλά και δεν μένει στον πάτο του μπολ αλεύρι στεγνό, σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε, σε δροσερό μέρος (εκτός ψυγείου) για τουλάχιστον 5 ώρες (εμείς ετοιμάζουμε τη ζύμη αποβραδίς και το ψήνουμε το πρωί!)..
4. Βάζετε τη ζύμη σε φόρμα σιλικόνης (ή σε κλασική φόρμα που λαδώνετε ελαφρά), πασπαλίζετε με σουσάμι, και σκεπάζετε καλά (να κλείσει γύρω-γύρω) με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς (αέρα) για μια ώρα.
5. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να ροδίσει για άλλα 10 λεπτά περίπου.
*Μπορείτε να ανακατέψετε όσα διαφορετικά αλεύρια θέλετε. Η συνταγή έχει δοκιμαστεί –και δουλεύει- με μείγμα όλων τα παρακάτω σε όλους τους συνδυασμούς: σκληρό λευκό, ολικής, όλων των χρήσεων, αλεύρι για ζυμωτό ψωμί, καλαμπόκι.