Η γευσιγνωσία θέλει φαντασία και τόλμη.

Πέρα από τα κλασικά «ζευγαρώματα», τα πιο συνηθισμένα και, βέβαια, πετυχημένα, υπάρχουν άπειροι άλλοι γευστικοί συνδυασμοί που μπορεί κανείς να εξερευνήσει, ειδικά αν αγαπάει πολύ κάποιες γεύσεις και θέλει να βρει ολοένα και περισσότερους τρόπους να τις απολαύσει!

Το «σοβαρό» λοιπόν ουίσκι, που το έχουμε συνηθίσει ως ποτό που το απολαμβάνει κανείς μόνο του, όχι την ώρα του φαγητού, δεν είναι τόσο μοναχικό όσο νομίζουμε…και μπορεί κάλλιστα να συνοδεύσει, όχι μόνο τυρί, αλλά και σύνθετα πιάτα.

Όλα τα ουίσκι δεν είναι ίδια – ανάλογα με τον τόπο παραγωγής τους (Σκωτία, Ιρλανδία), το νερό, το βαρέλι, την ωρίμανση, έχουν διαφορετικά αρώματα, άλλα πιο φρουτώδη, άλλα πιο καπνιστά, με νότες βανίλιας, μελιού, καρπών, ακόμη και καρύδας.

Το ουίσκι λοιπόν συνοδεύει τέλεια το τυρί, «κόβοντας» την κρεμώδη υφή του και προσφέροντας μια πλούσια παλέτα γεύσεων στον ουρανίσκο. Φτάνει να ανακαλύψει κανείς τους σωστούς γευστικούς συνδυασμούς…

Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να δείτε με τι άλλο –εκτός από ποτό- συνοδεύονται συνήθως ορισμένα τυριά, που προδίδει τις κατηγορίες αρωμάτων και γεύσεων που τους ταιριάζουν. Για παράδειγμα το Ισπανικό manchego, με την έντονη γεύση γάλατος, σερβίρεται συχνά με γλυκό, υπόξινο κυδωνόπαστο (membrillo), που σημαίνει ότι του «πάνε» τα φρουτώδη αρώματα. Τα Ιρλανδέζικα ουίσκι έχουν τα περισσότερα νότες φρούτου – ένα καλό παράδειγμα είναι το Redbreast 12 ετών, αλλά μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή με οποιοδήποτε Ιρλανδέζικο!

Ένα ώριμο, κρεμώδες cheddar –από αυτά που συνήθως συνοδεύονται με ελαφρά πικάντικα τσάτνεϊ- θα έκανε εξαιρετική παρέα σε ένα Σκωτσέζικο malt, όπως το 18-άρι Glenfiddich. Όσο πιο «παλιό» τόσο το καλύτερο!

Τα λευκά κατσικίσια τυριά, που συχνά τα απολαμβάνουμε με μέλι, ζητάνε ουίσκι από δρύινο βαρέλι –και συγκεκριμένα από δρυ Αμερικής. Η παλαίωση σε τέτοιο βαρέλι δίνει στο ουίσκι τις νότες από μέλι, βανίλια και καρύδα, όπως στο διαχρονικό The Macallan Gold-1824 Series.

Πολλές προτάσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε για παντρέματα συγκεκριμένων ουίσκι με διαφορετικά τυριά. Σημασία όμως έχει να πειραματιστεί κανείς μόνος του, ξεκινώντας από τα απλούστερα και προχωρώντας στα πιο «ψαγμένα». Από τη στιγμή που γνωρίζετε πως το ουίσκι, αντίθετα με όσα πιστεύατε, επιδέχεται συνοδεία, μπορείτε να το δοκιμάσετε με διάφορα τυριά και να δείτε ποιος συνδυασμός σάς ικανοποιεί περισσότερο – δεν υπάρχει σωστό ή λάθος!