Δε νοείται τυρο…φαγάς που δεν έχει το κατάλληλο μαχαίρι για κάθε είδος τυριού: άλλο για τα μαλακά, άλλο για τα σκληρά, άλλο για άλειμμα κι άλλο για αραχνοΰφαντες φέτες!

Υπάρχουν κάποιοι που αγοράζουν ένα ειδικό, «περίεργο» μαχαίρι σε κάθε ταξίδι τους, τα παρουσιάζουν στο τραπέζι τη συλλογή τους, διηγούμενοι και ιστορίες για το πώς και πού απέκτησαν το καθένα. Άλλοι πάλι προτιμούν το επώνυμο σετ, μιας εταιρείας που φημίζεται για τα μαχαίρια της, ή το ποπ, χαριτωμένο σετ που δίνει χρώμα στο τραπέζι. Ως γνωστόν, ένα μαχαίρι μόνο δε φτάνει!

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει κανείς, είναι βέβαιο πως το σωστό μαχαίρι κάνει τη ζωή πιο εύκολη και την απόλαυση του τυριού πιο…ολοκληρωμένη. Τα απολύτως απαραίτητα είναι:
• Ένα μαχαίρι με τρύπες ή με στρογγυλεμένη μύτη για τα μαλακά και αλειφόμενα τυριά
• Ένα μαχαίρι με κοντή ή με πολύ πλατιά λάμα για τα σκληρά και πολύ σκληρά τυριά
• Ένα μαχαίρι λεπτό και κοφτερό για τα ημίσκληρα τυριά

Μαζί με αυτά, χρήσιμο είναι και το μαχαίρι με τις δυο μύτες στην άκρη για να «τσιμπάς» το κομμάτι που έκοψες, όπως και το πιρουνάκι (για τον ίδιο λόγο).

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και πολλά άλλα, ακόμη πιο εξειδικευμένα «εργαλεία», που μπορεί να προσθέτει κανείς στη συλλογή του σταδιακά, και ανάλογα με τα τυριά που συνηθίζει να σερβίρει.

Πολλά διαφορετικά μαχαίρια μπορείτε να τα βρείτε και στην Ελλάδα. Εδώ, το ανοξείδωτο σετ της Zanui, Slice & Dice, που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα Cookshop και στο www.cookshop.gr