Η σάλτσα, λαχταριστή και μοσχομυριστή, είναι έτοιμη, τα μακαρόνια βράζουν, βγάζεις το τυρί από το ψυγείο και – ω! τι τραγωδία!- ο τρίφτης του τυριού είναι άφαντος… 

Μην πανικοβάλλεσαι, υπάρχουν λύσεις ανάγκης που θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις τη μακαρονάδα σου:

Κοφτερό μαχαίρι και σανίδα κοπής

Ένα καλό μαχαίρι κι ένα κομμάτι τυρί  – ειδικά αν δεν είναι πολύ σκληρό και εύθρυπτο σαν την παρμεζάνα– σε συνδυασμό με λίγη υπομονή (!), θα σου δώσουν χοντροτριμμένο τυρί που θα απογειώσει τα ζυμαρικά σου. Καθάρισε το κομμάτι από τη φλούδα, ακούμπησέ το στη σανίδα κοπής και κόψε το σε λωρίδες πάχους 4εκ περίπου. Κράτησε τα κομμάτια ενωμένα με το ένα χέρι, ενώ γυρίζεις τη σανίδα 90 μοίρες. Ξανακόψε με την ίδια λογική και συνέχισε να κρατάς τα κομμάτια ενώ γυρίζεις τη σανίδα, κόβοντας μια κάθετα και μια οριζόντια άλλες δυο φορές, μέχρι να ολοκληρώσεις μια στροφή 360 μοιρών. Λογικά θα έχεις καταλήξει με ομοιόμορφα, παραλληλόγραμμα ή τετράγωνα κομματάκια. Πάρε δυο-δυο τα κομματάκια, και ψιλόκοψέ τα, στην ίδια κατεύθυνση, όσο πιο ψιλά μπορείς. Κάνε το ίδιο με τα υπόλοιπα και…καλή όρεξη!

Τρίψιμο με τα δάκτυλα

Αν το τυρί είναι τύπου παρμεζάνα – δηλαδή πολύ σκληρό και εύθρυπτο, που δεν κόβεται με μαχαίρι χωρίς να «ψιχουλιάσει»- επιστράτευσε τα δάκτυλά σου. Κόψε με το χέρι δυο περίπου ισομεγέθη κομματάκια τυρί –σπάει εύκολα- και κράτησέ τα, ένα στο κάθε χέρι, μεταξύ αντίχειρα και δείκτη με το μεγαλύτερο μέρος τους να περισσεύει έτσι ώστε όταν φέρνεις τα χέρια σου κοντά, αυτά τα τμήματα να συναντιούνται. Ξεκίνα να τρίβεις τα κομμάτια μεταξύ τους, έτσι ώστε ψίχουλα και σκόνη από το τυρί να πέφτει στο πιάτο και συνέχισε την κίνηση αυτή μέχρι να εξαντληθεί σχεδόν όλο το τυρί. Αν θέλεις περισσότερο τυρί, επανάλαβε το ίδιο μέχρι να έχεις όσο τραβάει η όρεξή σου!

Συμβουλή: αν δεν υπάρχει κίτρινο τυρί στο ψυγείο, μην απελπίζεσαι. Η φέτα ταιριάζει εξαιρετικά με τις κόκκινες, μεσογειακές σάλτσες (με ελιές, βασιλικό, ελαιόλαδο, σκόρδο κ.λπ.), προσθέτοντας ξεχωριστή νοστιμιά στα ζυμαρικά.