Το πρωινό θεωρείται το κατεξοχήν γεύμα της ημέρας, αν και οι ρυθμοί της καθημερινότητας το καθιστούν, πολλές φορές, μάλλον μια ουτοπική απόλαυση. Στις διακοπές ωστόσο θεωρείται κάτι σαν ιεροτελεστία, η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για την έναρξη μιας ακόμη ημέρας.
Ο γαστρονομικός πλούτος της χώρας μας – με όλη την απλότητα, την καθαρότητα και την αγνότητα των τοπικών προϊόντων – είναι αστείρευτος και η πιο γευστική του έκφραση είναι μέσα από ένα γνήσιο ελληνικό πρωινό, από το οποίο δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει το τυρί. Πλούσιο και πολυμορφικό από τόπο σε τόπο το πρωινό με τις προσεγμένες πρώτες ύλες και τα παραδοσιακά εδέσματα τοπικής ταυτότητας συνθέτει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της κάθε περιοχής. Γραβιέρα από τη Νάξο και ξινομυζήθρα από τη Κρήτη, ντοματάκια Σαντορίνης, μακεδονίτικες πίτες, λάδι από τις εύφορες πεδιάδες της Μεσσηνίας, μαστίχα από τη Χίο, τραχανάς από τον θεσσαλικό κάμπο, είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που έρχονται στο τραπέζι δίνοντας στο ελληνικό πρωινό τον χαρακτήρα ενός πραγματικού σημαντικού γεύματος.
Ελληνικό πρωινό από τη Θεσσαλία
Η καλλιέργεια της εύφορης Θεσσαλικής γης και η ανεπτυγμένη κτηνοτροφία δίνουν εξαιρετικές πρώτες ύλες: πληθώρα γαλακτοκομικών, ελαιόλαδο, φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τον κάμπο.
Δοκιμάστε ελιόψωμο με φέτα Ελασσόνας ή ψωμάκι ζεστό με το παραδοσιακό κασέρι Θεσσαλίας βουτηγμενο σε μέλι θυμαρίσιο. Οι μαρμελάδες που φτιάχνουν στην περιοχή γυναικείοι συνεταιρισμοί με φρούτα εποχής χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά ταιριάζουν υπέροχα με το γνήσιο βούτυρο της περιοχής. Η έντονη γεύση των ωητών λουκάνικων Τρικάλων με τα οποία θα συνοδεύονται τα αυγά σας «σβήνει» τέλεια με την προσθήκη γαλοτυριού ενώ αν θέλετε εξτρα ενέργεια τι καλύτερο από το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα πιάτο ζεστό τραχανά με μπόλικη φέτα και κρουτόν.
Ελληνικό πρωινό από τις Κυκλάδες
Τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του πανέμορφου αυτού νησιωτικού συμπλέγματος καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή των πρώτων υλών και συνθέτουν τη γαστρονομική παλέτα της περιοχής.
Δοκιμάστε ένα πρωινό με φρούτα, παξιμάδια και μια ποικιλία από τα εκλεκτά τυριά και αλλαντικά της περιοχής: Κοπανιστή Μυκόνου, παλαιωμένη Γραβιέρα Νάξου, Σαν Μιχάλη Σύρου, Μανούρα Σίφνου, Σκοτύρι Ίου, Λούζα Τήνου και Ζαμπόνι Νάξου.
Ελληνικό πρωινό από την Κρήτη
Η Κρητική διατροφή, φημισμένη παγκοσμίως για τις ευεργετικές της ιδιότητες αλλά και τις ιδιαίτερες γεύσεις, προσφέρεται και για γαστρονομικές εξερευνήσεις.
Δοκιμάστε για πρωινό τον ανυπέρβλητο συνδυασμό κρητικής γραβιέρας με μέλι, παξιμάδια με απάκι, χορτοπιτάκια και μυζηθροπιτάκια στο τηγάνι και οπωσδήποτε αυγά τηγανητά με στάκα.
{relatedarticle 524}
Ελληνικό πρωινό από την Ήπειρο
Ορεινή και ιδιαίτερη, η Ήπειρος έχει τον δικό της, πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα, σμιλεμένο από το ιδιαίτερο φυσικό της περιβάλλον. Χάρη στην πλούσια κτηνοτροφική της παραγωγή (εδώ παράγεται το 45% του αιγοπρόβειου κρέατος της Ελλάδας), τα γαλακτοκομικά και το κρέας κυριαρχούν. Το εξαιρετικό γαλοτύρι και η ξυνομυζήθρα, οι πίτες με χειροποίητο φύλλο πλασμένο με βούτυρο, αντί για το συνηθισμένο ελαιόλαδο, κτίζουν μια πολύ ιδιαίτερη γευστική ταυτότητα . Δοκιμάστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με την ιδιαίτερη πίτα με Μπλατσάρα με φέτα, τραχανά και καλαμποκάλευρο ή την κλασσική ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα με γιαούρτι, φέτα και αυγά.
Ελληνικό πρωινό από τη Μακεδονία
Ξακουστή και πολυαγαπημένη, η Μακεδονία αποτελεί ένα πραγματικό μωσαϊκό εμπειριών για τον επισκέπτη που θα θελήσει να την επισκεφτεί. Η κουζίνα της Μακεδονίας περιλαμβάνει πληθώρα τοπικών προϊόντων όπως ο φημισμένος κρόκος Κοζάνης, ένα από τα ποιοτικότερα σαφράν στον κόσμο. Δοκιμάστε ένα δυνατό πρωινό που να περιλαμβάνει πατάτες από το Κάτω Νευροκόπι, τα μανιτάρια και τυρί Ανεβατό από τα Γρεβενά. Αν είστε από εκείνους που αγαπούν ιδιαίτερα την Χαλκιδική τότε μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις δικές της μοναδικές γεύσεις, όπως το παραδοσιακό κατσικίσιο τυρί Χαλκιδικής με διάφορα είδη άρτου (καρβέλι αγιορείτικο, κουλούρα, και φρατζόλα ολικής με προζύμι.