Οι μεγάλες παλίρροιες, τα αποδημητικά πτηνά και τα τυριά με θαλάσσια αύρα…
Πρώτα ας τοποθετήσουμε τη Βρετάνη στον χάρτη της Γαλλίας: βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της χώρας, βρέχεται από τη Μάγχη προς βορρά και τον κόλπο της Γασκώνης προς νότο, συνορεύει με τις περιοχές της Νορμανδίας και της Χώρας του Λίγηρα (Pays de la Loire), ενώ η μεγαλύτερη πόλη της είναι η Rennes.
Η θάλασσα, στη Βρετάνη όπως και στην Ελλάδα, έχει πολλά να προσφέρει χειμώνα-καλοκαίρι. Ζεστά ρούχα, κασκόλ, σκουφί και γάντια και είστε έτοιμοι για ένα αναζωογονητικό διάλειμμα κοντά στο κύμα –και είναι μεγάλο το κύμα του Ατλαντικού!
Οι μεγάλες παλίρροιες
Η παλίρροια στις ακτές στης Βρετάνης, στο χωριό Saint Malo ειδικότερα (η μεγαλύτερη παλίρροια της Ευρώπης) έχει μια μεγαλοπρέπεια που δεν υπάρχει αλλού: στην πλημμυρίδα, η θάλασσα εμφανίζεται “από το πουθενά” μέσα στο χωριό, στο κατόφλι των σπιτιών, καλύπτοντας με εντυπωσιακή ταχύτητα (πιο γρήγορα από το απλό περπάτημα ενός μέσου ανθρώπου), πολλά χιλιόμετρα παραλίας. Στην άμπωτη, εξαφανίζεται, και πρέπει κανείς να περπατήσει 15-20’ για να τη φτάσει! Στο Saint Malo, κατά την πλημμυρίδα, το μεσαιωνικό κάστρο γίνεται νησί, ενώ κατά την άμπωτη ενώνεται πάλι με τη στεριά και γίνεται επισκέψιμο με τα πόδια. Για εμάς που δεν είμαστε συνηθισμένοι στο φαινόμενο της παλίρροιας, οι ακτές της Βρετάνης είναι το ιδανικό σημείο για να την απολαύσουμε.
Τα αποδημητικά πουλιά
Προς το τέλος του χειμώνα τα αποδημητικά πουλιά αναχωρούν προς τον Βορρά ή επιστρέφουν από την Αφρική. Αγριόπαπιες, αγριόχηνες, γλαρόνια, υδροβάτες, καταλαμβάνουν και πάλι τον ουρανό της Βρετάνης. Ένα ζευγάτι κυάλια αρκεί για να απολαύσετε την ουράνια αυτή ποίηση των σχηματισμών. Υπάρχουν, στη Βρετάνη, πολλά σημεία για την παρακολούθηση των πουλιών, με το Saint_Brieuc και το Morlaix, να είναι τα πιο γνωστά στους ορνιθολόγους. Ο κόλπος του Morbihan είναι ένα ακόμη καλό σημείο, ενώ η παλίρροια στο Séné είναι καλή στιγμή για να παρακολουθήσει κανείς τα πουλιά εν δράσει.
Τυριά με θαλάσσια αύρα
Όλη αυτή η δραστηριότητα στο ύπαιθρο και ο καθαρός, ιωδιούχος αέρας, σίγουρα ανοίγουν την όρεξη! Η γαστρονομία της Βρετάνης περιλαμβάνει πάμπολλα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και γεύσης, όπως το αλατισμένο βούτυρο, τα αρωματικά βότανα της περιοχής, τα φύκια του Lanildut, μεγάλη ποικιλία οστρακοειδών και θαλασσινών (ειδικά το χειμώνα, αφθονούν τα στρείδια, οι καραβίδες, τα αυτιά της θάλασσας και τα κοχύλια Saint-Jacques), και, βεβαίως, τυριά όπως το περίφημο Tomme de Rhuys, αλλά και μια σειρά από τυριά με “θαλασσινό” χαρακτήρα:
• Tomme de la Mer (της θάλασσας) με τρία διαφορετικά είδη φυκιού από το Roscoff: τα τρία φύκια του δίνουν τρία διαφορετικά χρώματα (κόκκινο, καφέ και πράσινο) και όταν ωριμάσει ιδανικά, το άρωμα του ιωδίου είναι έντονο, ενώ η υφή του παραμένει ελαφριά και κρεμώδης και η γεύση του ήπια.
• Perle Noire (μαύρο μαργαριτάρι) με μελάνι σουπιάς
Το κατάμαυρο τυρί των πειρατών, που παίρνει το χρώμα του από το μελάνι της σουπιάς που ψαρεύεται στα νερά της Βρετάνης, έχει υφή ιδιαίτερα πυκνή αλλά ταυτόχρονα μαλακή, ενώ η γεύση του, αντίθετα από αυτό που περιμένει κανείς βλέποντάς το, είναι γλυκιά και ήπια.
• Galet Céladon με σπιρουλίνα
Το τυρί αυτό, που ανήκει στην κατηγορία των tommes, έχει ιδιαίτερο γαλαζοπράσινο χρώμα που παίρνει από τη σπιρουλίνα, το φύκι που έχει γίνει παγκόσμια γνωστό για τις πολλαπλές ιδιότητές του. Εκτός από την πολύ ευχάριστη γεύση χλωροφύλλης, που του προσδίδει η σπιρουλίνα, έχει και ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία.
Αν βρεθείτε στη Βρετάνη, χειμώνα ή και καλοκαίρι, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα από αυτά τα τυριά και να μας πείτε τη γνώμη σας!