Η γαλλική βιομηχανία γάλακτος αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή εξαιτίας της πανδημίας και των απωλειών στις πωλήσεις γαλακτοκομικών.
Τα τέλη της άνοιξης και η αρχή του καλοκαιριού είναι η περίοδος του έτους που τα ζώα παράγουν το περισσότερο γάλα, αλλά φέτος η ζήτηση έχει μειωθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Η διεπαγγελματική ένωση κάλεσε τους κτηνοτρόφους να μειώσουν την παραγωγή τους και ζήτησε βοήθεια από τις Βρυξέλλες για να μπορέσουν οι τυροκόμοι να παράξουν και να αποθηκεύσουν τυροκομικά ωρίμασης εν αναμονή της αποκατάστασης.
Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τιμών, το Εθνικό Διεπαγγελματικό Κέντρο για την Οικονομία των Γαλακτοκομικών (CNIEL), το διεπαγγελματικό σώμα του γαλακτοκομικού τομέα δηλαδή, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 2% έως 5%.
Πέντε χρόνια μετά το τέλος των ποσοστώσεων γάλακτος στην Ευρώπη, ο τομέας βιώνει μια ακόμη σοβαρή κρίση υπερπαραγωγής λόγω της πανδημίας. Το κλείσιμο των σχολικών κυλικείων και των εστιατορίων, καθώς και η δραστική πτώση των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν προκαλέσει τη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης.
Η προσπάθεια διάσωσης ξεκίνησε τον Απρίλιο, για τον οποίο έχουν δοθεί στοιχεία, όμως η κατάσταση παραμένει ευθραυστη:
«Συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο μείωσης της παραγωγής γάλακτος τον Απρίλιο (…) το οποίο θα αντισταθμιζόταν με την ίδρυση ενός ταμείου», δήλωσε ο Thierry Roquefeuil, πρόεδρος της Cniel (Εθνικό διεπαγγελματικό κέντρο για την γαλακτοκομική οικονομία). Το ταμείο των 10 εκατομμυρίων ευρώ, που τροφοδοτείται από τη διεπαγγελματική ομάδα, θα αποζημιώσει αυτούς που θα μπουν στο παιχνίδι έως και 320 ευρώ ανά 1.000 λίτρα γάλακτος. «Αυτό είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό μέτρο, ο κλάδος αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά όλοι πρέπει στη συνέχεια να καταβάλουν προσπάθειες σε εταιρικό/ατομικό επίπεδο», συμπληρώνει.
Βούτυρο και κρέμα σε υψηλή ζήτηση
Αυτό το μέτρο θα επιτρέψει τη μείωση της παραγωγής κατά περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα, μειώνοντας έτσι την κορύφωση της εποχικής συλλογής. Λόγω των ευνοϊκών συνθηκών, οι κτηνοτρόφοι παράγουν συνήθως 3,3% περισσότερο γάλα τον Απρίλιο σε σύγκριση με άλλους μήνες ή περίπου 64 εκατομμύρια λίτρα περισσότερο.
Ωστόσο, ο τομέας βρίσκεται επί του παρόντος σε κατάσταση πολύ τεταμένη για να απορροφήσει αυτή τη συνηθισμένη υπερπαραγωγή. «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών», εξηγεί ο Thierry Roquefeuil, εξηγώντας ότι ορισμένα προϊόντα που καταναλώνονται περισσότερο σε εστιατόρια, όπως τα τυριά ΠΟΠ, έχουν πρόβλημα. Άλλα, όπως το βούτυρο και η κρέμα, έχουν μεγάλη ζήτηση, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να προσαρμόζονται ανάλογα.
Στοιχεία από άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον Le Parisien και τη La Croix