Η ονομασία της ελληνικής Φέτας ΠΟΠ προστατεύεται από το καλοκαίρι του ’19 στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που συμμετέχουν στην εμπορική ένωση Mercosur, δηλαδή σε Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη.

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λατινοαμερικανικών χωρών της Mercosur είχε ευτυχή αποτελέσματα για εμάς, στην Ελλάδα. Η πλήρης προστασία για τη Φέτα και άλλα  20 προϊόντα της χώρας μας περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο μιας συμφωνίας που μπορεί να καθυστέρησε 20 χρόνια, αλλά τελικά κινείται σε θετική κατεύθυνση.

 Η πορεία και η σταθεροποίηση

Έπειτα από μια επταετή περίοδο, απαραίτητη για την εξάλειψη εμπορικών ονομασιών (phasing out period) που ήδη κυκλοφορούν με την ονομασία «Feta», θα προστατευθεί πλήρως η ονομασία Φέτας ΠΟΠ για τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, με τη συμφωνία προστατεύονται επίσης άλλες 20 σημαντικές ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασίες όπως: ούζο, Τσίπουρο, συγκεκριμένα κρασιά ΠΟΠ (Ρετσίνα Αττικής, Αμύνταιο, Νεμέα, Νάουσα, Αμύνταιο, Σαντορίνη και Σάμος), ελαιόλαδα ΠΟΠ, καθώς και η Μαστίχα Χίου, ο Κρόκος Κοζάνης, η Ελιά Καλαμών, η Κονσερβολιά Αμφίσσης, η Κεφαλογραβιέρα, το Μανούρι και η Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα.

mercosur

Πώς μεταφράζεται η συμφωνία

Ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. θα επωφεληθεί από τη μείωση των υψηλών δασμών που μέχρι σήμερα επιβάλλει η MERCOSUR και συγκεκριμένα στις σοκολάτες και τα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), τους οίνους (27%), τα οινοπνευματώδη ποτά (20-35%) και τα αναψυκτικά (20 έως 35%). Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την άνευ δασμών πρόσβαση, με την επιφύλαξη ποσοστώσεων, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ (σημερινός δασμολογικός συντελεστής 28%), ιδίως για τα τυριά.

Οι χώρες της MERCOSUR θα θεσπίσουν επίσης νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν από τις απομιμήσεις 357 ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής και ποτά υψηλής ποιότητας που αναγνωρίζονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, όπως είναι η Φέτα (Ελλάδα) το Tiroler Speck (Αυστρία), το Fromage de Herve (Βέλγιο), η Münchener Bier (Γερμανία), το Comté (Γαλλία), το Prosciutto di Parma (Ιταλία), η Polska Wódka (Πολωνία), το Queijo S. Jorge (Πορτογαλία), το Tokaji (Ουγγαρία) ή το Jabugo (Ισπανία).

Η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα νέο φόρουμ στενής συνεργασίας για μια πιο βιώσιμη προσέγγιση της γεωργίας. Τα ενωσιακά πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων θα παραμείνουν αμετάβλητα και όλες οι εισαγωγές θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα αυστηρά πρότυπα της Ε.Ε., όπως συμβαίνει σήμερα. Οι συμφωνηθείσες διατάξεις για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων και των φυτών θα ενισχύσουν τη συνεργασία με τις αρχές των χωρών-εταίρων και θα επιταχύνουν τη ροή πληροφοριών σχετικά με ενδεχόμενους κινδύνους μέσω ενός πιο άμεσου και αποδοτικού συστήματος ενημέρωσης και κοινοποίησης.