Προσοχή στην τριμμένη παρμεζάνα συνιστούν οι ειδικοί μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας, που έδειξε πως ορισμένοι ξένοι παραγωγοί τυριού «νοθεύουν» την παρμεζάνα που πωλείται τριμμένη με άλλα υλικά, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι καν τυρί!

Η υπόθεση ξεκίνησε από καταγγελία που έλαβε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η οποία διαπίστωσε τυροκομείο στην Πενσιλβάνια παραποιούσε την 100% αυθεντική παρμεζάνα, που υποστήριζε ότι πουλούσε, με χαμηλής ποιότητας υποκατάστατα, όπως κυτταρίνη, και εν συνεχεία τη διέθετε σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας.

Κατόπιν τούτου, το Bloomberg πραγματοποίησε έρευνα και εργαστηριακές αναλύσεις, οι οποίες διαπίστωσαν ότι τυριά που πωλούνταν ως αυθεντική παρμεζάνα περιείχαν κυτταρίνη σε ποσοστό έως και πάνω 8%. Η κυτταρίνη είναι ασφαλές πρόσθετο, αλλά το αποδεκτό επίπεδο περιεκτικότητας δεν πρέπει να ξεπερνά το 4%. Επιπλέον, ορισμένα από τα τυριά που δοκιμάστηκαν δεν ήταν καν παρμεζάνα! Ήταν ένα μείγμα ελβετικών τυριών, μοτσαρέλας, λευκού τσένταρ και κυτταρίνης.

parmezana2 cheeselovers

Βέβαια, καμιά από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που ερωτήθηκαν σχετικά δεν παραδέχτηκε τη νοθεία.

Όλα αυτά διαπιστώθηκαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ωστόσο, καμιά αγορά δεν θεωρείται απόλυτα ασφαλής.

Ευτυχώς για μας, η ελληνική τυροκομία προσφέρει πληθώρα επιλογών, που θα κάνουν κάθε φορά τη διαφορά στη μακαρονάδα μας.

Ένα παλαιωμένο σκληρό τυρί όπως είναι το κεφαλοτύρι, η παλαιωμένη γραβιέρα, ο ώριμος ανθότυρος ή η σκληρή αλμυρή μυζήθρα είναι τα πιο κατάλληλα ελληνικά τυριά για να τα τρίψει κάνεις πάνω από τα μακαρόνια.

Όμως, κανείς δεν θα αντισταθεί σε ένα πιάτο ζυμαρικών με κατίκι Δομοκού, ούτε βέβαια θα πει όχι στη μακαρονάδα που «κάψαμε» με λίγο βούτυρο και ύστερα ρίξαμε θρυμματισμένη φέτα και ανακατέψαμε να μισολιώσει!