Αν ανήκετε σε αυτούς που χρόνια προσπαθούν να εξηγήσουν στους φίλους τους τον εθισμό τους στο τυρί, προκαλώντας γενική θυμηδία και ειρωνικά σχόλια, μάλλον ήρθε η ώρα που δικαιώνεστε.

Μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Michigan, που δημοσιεύθηκε στη National Library of Medicine των ΗΠΑ, συμπέρανε πως η κασεΐνη, που βρίσκεται σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχει μια χημική ουσία που βρίσκεται και σε σκληρά ναρκωτικά!

Η ομάδα των ερευνητών είχε στόχο να καταγράψει γιατί κάποιες τροφές είναι πιο εθιστικές από άλλες. Χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Εθισμού σε Τροφές του Yale (Yale Food Addiction Scale), που μετράει την εξάρτηση του ατόμου από τροφές, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τυρί είχε ψηλό σκορ, λόγω της κασεΐνης, η οποία κατά την πέψη ελευθερώνει κασομορφίνες. Αυτές ενεργοποιούν στον εγκέφαλο τους υποδοχείς οπιοειδών, που συνδέονται με τον εθισμό.

Η έρευνα, που έγινε σε δυο ομάδες – πρώτα σε 120 φοιτητές του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια σε ένα τυχαίο δείγμα 384 ατόμων- έδειξε ότι οι επεξεργασμένες τροφές σχετίζονται περισσότερο με τις εξαρτήσεις, ενώ οι τροφές με υψηλά λιπαρά είναι αυτές που δεν μπορούσαν εύκολα να «κόψουν» οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Έδειξε επίσης ότι οι τροφές με τα υψηλότερα σκορ την Κλίμακα Yale ήταν αυτές που περιείχαν τυρί, όπως π.χ. η πίτσα.

Από τα γενικά συμπεράσματα της έρευνας ήταν ότι τα λιπαρά συνδέονταν με τις «προβληματικές» συνήθειες διατροφής σε όλους, άσχετα με το αν εμφάνιζαν ή όχι συμπτώματα εθισμού σε κάποιες τροφές.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Cameron Wells «οι κασομορφίνες επηρεάζουν τους υποδοχείς ντοπαμινών στον εγκέφαλο και ενεργοποιούν τον εθισμό».

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα σας κάνει παρατήρηση που δεν αφήνετε από τα χέρια σας το μαχαίρι του τυριού και συνεχίζεται να «ροκανίζετε» το κομμάτι της γραβιέρας στην πιατέλα, ξέρετε πώς να απαντήσετε!

Πηγές:
https://www.latimes.com/food/dailydish/la-dd-cheese-addictive-drugs-20151022-story
https://ind.pn/1kHDevm