Εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές με τα πιο αγαπημένα ελληνικά τυριά.
Μάφιν με φετα και ανθότυρo
Υλικά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)
2 αυγά, χτυπημένα
1 ½ κεσεδάκι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κεσεδάκι φέτα, θρυμματισμένη
1 κεσεδάκι φρέσκο ανθότυρο, θρυμματισμένο
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
½ κεσεδάκι γάλα φρέσκο, πλήρες ή ελαφρύ
1 βαζάκι έτοιμο πέστο βασιλικού
αλάτι
Εκτέλεση
Το μυστικό σε αυτήν τη συνταγή είναι ότι μετράμε τα υλικά μας με το κεσεδάκι του γιαουρτιού (εκτός από το πέστο, που το αφήνουμε χωριστά). Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Γεμίζουμε φορμάκια για μάφιν. Σε κάθε φορμάκι βάουμε 1 κουταλάκι του γλυκού πέστο και κάνουμε ένα γύρισμα με το κουτάλι ώστε να αναμειχθεί ελαφρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
Σφολιατίνια με σπανάκι, φέτα και ανθότυρο
Υλικά
4 φύλλα σφολιάτας, ψυγείου ή κατάψυξης
350 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι φρέσκο ανθότυρο
1 ½ φλιτζάνι φέτα, θρυματισμένη
αλάτι με προσοχή και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
καρυδόψιχα
1 αυγό
μαυροσούσαμο ή σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζετε το κομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει μαλακό και διαφανές, για 6-8 λεπτά, αλλά να μη μαυρίσει. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Ρίχνετε το κατεψυγμένο σπανάκι στο τηγάνι και ανακατεύετε με το κρεμμύδι και το σκόρδο, με μια ξύλινη κουτάλα. Σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένο το τηγάνι, αφήνετε το σπανάκι για 5 λεπτά, να ξεπαγώσει και να ζεσταθεί. Ξεσκεπάζετε και τσιγαρίζετε το σπανάκι μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά από το τηγάνι. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
Προσθέστε το σπανάκι στο φρέσκο ανθότυρο, ρίχνετε και τη φέτα και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω.
Κόβετε τα φύλλα ζύμης σε τετράγωνα με πλευρές περίπου 12 εκ.
Βάζετε το μείγμα στο κέντρο της ζύμης και κλείνετε τις γωνίες από πάνω, αφήνοντας ανοίγματα. Στο κέντρο βάζετε από μισή καρυδόψιχα για να σφραγίσετε τη ζύμη.
Βουρτσίζετε με ένα πινέλο τη ζύμη με το αυγό και πασπαλίζετε σουσάμι ή μαυροσούσαμο.
Ψήνετε για 18-22 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν!
Πατάτες φούρνου με φέτα
Υλικά
1 ½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
1 φλιτζ. ζωμός λαχανικών
1 φλιτζ. φρέσκο ανθότυρο ή κατίκι Δομοκού
150 γρ. φέτα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μη μαυρίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον ζωμό με το κατίκι Δομοκού ή το φρέσκο ανθότυρο και αλατοπιπερώνουμε με προσοχή.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε τις πατάτες σε σειρές, τη μισή ροδέλα να ακουμπά πάνω στην προηγούμενη. Μόλις τελειώσει η πρώτη στρώση, περιχύνουμε με το μείγμα ζωμού – τυριού, και απλώνουμε από πάνω το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μισό κρεμμύδι και τη φέτα.
Απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, το υπόλοιπο μείγμα κρεμμυδιού και τριμμένο κεφαλοτύρι.
Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 90 λεπτά. Τα τελευταία 30 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν οι πατάτες ωραίο χρώμα. Ελέγχουμε αν έχουν γίνει οι πατάτες πριν βγάλουμε από τον φούρνο, βάζοντας τη μύτη ενός μαχαιριού στο κέντρο της πατάτας, που θα πρέπει να είναι μαλακή σαν βούτυρο.