• Αρχική
  • Ποιοί είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese Lovers
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΤΥΡΙ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρχική » Τυριά του Κόσμου » Λαδοτύρι Ζακύνθου (2)

Τυριά του κόσμου
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Μεξικό
  • Κίνα
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

Nότια Ευρώπη

  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία

Ανατολική Ευρώπη

  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική

Βόρεια Αμερική

  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς

Βόρεια Ευρώπη

  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία

Δυτική Ασία

  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία

Δυτική Ευρώπη

  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Κεντρική Ευρώπη

  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία

Νότια Αμερική

  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή

Νότια Ασία

  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Λαδοτύρι Ζακύνθου (2)

Χώρα: Ελλάδα

Στενά δεμένο με την τυροκομική παράδοση του νησιού, το ζακυνθινό Λαδοτύρι αποτελεί δημιούργημα –όπως και τα υπόλοιπα τυριά αυτού του τύπου- της ανάγκης για συντήρηση του έτοιμου προϊόντος, σε εποχές που δεν υπήρχαν ηλεκτρικά ψυγεία. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα ομόλογά του άλλων περιοχών, όπως της Μυτιλήνης, των Κυκλάδων ή της Κρήτης, είναι η ιδιαίτερα πιπεράτη, αρμυρή και πικάντικη γεύση του, αποτέλεσμα της μακράς παραμονής του σε καθαρό ελαιόλαδο. Παλιότερα, τα περισσότερα πρόβατα του νησιού, που οι ντόπιοι τα λένε «μπελίτσες» εξαιτίας του λευκού χρώματός τους, ανήκαν στην πολύ ξεχωριστή φυλή της Ζακύνθου, η οποία προέρχεται από την ιταλική Bergamasca και η οποία κινδυνεύει πλέον με εξαφάνιση. Ένας ωραίος θρύλος μάλιστα, συνδέει αυτά τα πολύ μεγαλόσωμα πρόβατα με τον Κύκλωπα Πολύφημο και την απόδραση του Οδυσσέα από την σπηλιά του, καθώς ο όγκος, η δύναμη, αλλά και το μακρύ τρίχωμά τους δικαιολογούν την μεταφορά ενός ανθρώπου, «κρεμασμένου» πάνω τους.

  • ΠροέλευσηΖάκυνθος
  • ΔομήΗμίσκληρο έως σκληρό
  • ΓάλαΠρόβειο, κατά κανόνα παστεριωμένο, γάλα

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Ημίσκληρο έως σκληρό τυρί, από πρόβειο, κατά κανόνα παστεριωμένο, γάλα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί και μικρή αναλογία κατσικίσιου.

Προέλευση:

Αν και δεν υπάρχει σχετικός περιορισμός, συνήθως το γάλα προέρχεται από εκτροφές του νησιού.

Μέθοδος παραγωγής:

Παρότι έχουν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες να αναγνωρισθεί ως ΠΟΠ, για την ώρα δεν υπάρχουν καθορισμένοι κανόνες για την μέθοδο παραγωγής του. Σε γενικές γραμμές πάντως, το γάλα πήζει, με τη βοήθεια πυτιάς, στους 35ο C περίπου, σε διάστημα μισής τουλάχιστον ώρας και στη συνέχεια το τυρόπηγμα «κόβεται» σε πολύ μικρά κομμάτια. Ακολουθεί αναθέρμανση στους 45ο C (όχι πάντα) και μεταφορά στα τυροβόλια, που παραδοσιακά πλέκονταν από βούρλα, αλλά τώρα είναι μεταλλικά ή πλαστικά. Το τυρί αρχικά αλατίζεται από πάνω με χοντρό αλάτι και ακολουθεί, ύστερα από λίγες ώρες γύρισμα, αλάτισμα περιμετρικά και παραμονή στο καλούπι για μια μέρα περίπου. Τα τυριά θα μείνουν στα ράφια, με συχνά γυρίσματα, μέχρι να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια θα μπουν σε δοχεία με ελαιόλαδο, όπου θα παραμείνουν για ένα διάστημα, που κυμαίνεται από 2-3 μήνες έως 1 χρόνο. Το διάστημα αυτό θα καθορίσει και τον τελικό χαρακτήρα του τυριού καθώς όσο περισσότερο ωριμάζει τόσο πιο έντονο γίνεται.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Ημίσκληρο έως σκληρό τυρί, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης, χωρίς επιδερμίδα, με πολλές ακανόνιστες οπές στη μάζα του και υπόλευκο έως χρυσορόδινο χρώμα, ανάλογα με το χρόνο παραμονής του στο ελαιόλαδο. Συνήθως κυκλοφορεί σε κυλινδρικά κεφαλάκια. Η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα βρίσκεται γύρω στο 40% και η μέγιστη υγρασία κάτω από το 40%, αν και δεν υπάρχουν επισήμως καθορισμένα όρια.

Εποχικότητα:

Παραδοσιακά παραγόταν από το Πάσχα μέχρι το τέλος Ιουνίου περίπου, αλλά τώρα πια η περίοδος αυτή έχει επιμηκυνθεί αρκετά.

Χρήσεις:

Εξαιρετικός τσιπουρομεζές, αν και στη Ζάκυνθο το σερβίρουν ως μεζέ για κρασί. Συμμετέχει επίσης σε πολλές παραδοσιακές συνταγές του νησιού.

Λαδοτύρι Ζακύνθου (2)

Σχετικά Άρθρα

Η Πάρος για cheeselovers!

13438 hearts

Στην Άνδρο για βωλάκια, πετρωτές και μαλαχτά!

16281 hearts

Ταξίδια στην Ελλάδα του τυριού: Τήνος και Νάξος

12426 hearts

Πριν έρθει η ώρα της επιστροφής, τυρί να πάρεις!

11080 hearts

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Γευστικά ταξίδια
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις

Aκολουθήστε μας

  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης
© 2021. All rights reserved.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ.

Cheese Lovers
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.