Αναρή
Χώρα: ΚύπροςΑντίστοιχη με την ελληνική μυζήθρα, η Αναρή συνθέτει μαζί με το Χαλλούμι το δίδυμο των πιο δημοφιλών κυπριακών τυριών. Λιγότερο γνωστή από τον σύντροφό της εκτός συνόρων, μια και ταξιδεύει πιο δύσκολα, αποτελεί απαραίτητο υλικό στην κουζίνα όλων των νοικοκυριών του νησιού. Για την προέλευση του ονόματός της υπάρχουν διάφορες θεωρίες, με πιθανότερη ίσως τη σχέση της με την ελληνική λέξη αναδερή, αυτή που έχει υγρασία, η οποία χρησιμοποιείται στην Κρήτη, με την ίδια σημασία. Όπως όλες οι μυζήθρες, παράγεται σε δυο βασικούς τύπους, την ανάλατη Αναρή ή απλώς Ανάλατη και την αλατισμένη ή απλώς Αναρή. Τούτη η τελευταία μπορεί να είναι φρέσκια ή ξερή.
- ΠροέλευσηΚύπρος
- ΔομήΦρέσκο ή Ξηρό
- ΓάλαΚατσικίσιο ή πρόβειο
Η ταυτότητα του τυριού
Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:
Το τυρόγαλα προέρχεται συνήθως από τυριά που παρασκευάζονται με κυπριακό γάλα. Όμως καθώς δεν πρόκειται για προϊόν με Ονομασία Προέλευσης, τίποτα δεν είναι δεσμευτικό.
Προέλευση:
Η φρέσκια Αναρή χαρακτηρίζεται κυρίως από τα αρώματα του ψημένου γάλακτος και την ήπια, γλυκιά ή υφάλμυρη γεύση. Η ξερή έχει πιο πλούσια γεύση, με συχνά έντονη την παρουσία του αλατιού.
Μέθοδος παραγωγής:
Παραδοσιακά παρασκευαζόταν στην περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου, αλλά τώρα είναι διαθέσιμη σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.