Καλαθάκι Λήμνου Π.Ο.Π
Χώρα: ΕλλάδαΗ Λήμνος συγκαταλέγεται στα λίγα νησιά του Αιγαίου, που οι κάτοικοί τους ασχολήθηκαν περισσότερο με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της γης, παρά με τη θάλασσα. Βέβαια, οι πεδινές εκτάσεις κι οι χαμηλές λοφοπλαγιές της, δημιουργούν ιδανικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Κατά μία θεωρία μάλιστα, στο ίδιο το όνομά της επιβιώνουν τα αρχαιοελληνικά θέματα «λη-» από το ληίς=κοπάδι και «μη-» από το μήλον=πρόβατο, δηλώνοντας τον τόπο που είναι γεμάτος κοπάδια προβάτων. Οι «κεχαγιάδες», οι κτηνοτρόφοι του νησιού, συντηρούν μια πλούσια τυροκομική παράδοση στην οποία πρωταγωνιστεί το Καλαθάκι, που παίρνει το όνομά του από τα μικρά καλάθια, παλιότερα πλεγμένα από λυγαριά, τώρα συνήθως πλαστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη στράγγιση του. Αναγνωρίσθηκε ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το 1994 και αν και έχει αρκετές ομοιότητες με τη Φέτα ως προς τη διαδικασία παραγωγής του, εντούτοις διατηρεί τη δική του γευστική ταυτότητα.
- ΠροέλευσηΛήμνος
- ΔομήΆλμη
- ΓάλαΜείγμα πρόβειου και κατσικίσιου
Η ταυτότητα του τυριού
Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:
Λευκό, μαλακό τυρί άλμης, από φρέσκο πρόβειο, κατά κανόνα παστεριωμένο, γάλα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί έως 30% γίδινο.
Προέλευση:
Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από αιγοπρόβατα που εκτρέφονται στη νήσο Λήμνο, όπου πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης των τυριών.
Μέθοδος παραγωγής:
Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από αιγοπρόβατα που εκτρέφονται στη νήσο Λήμνο, όπου πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης των τυριών.
Τεχνικά χαρακτηριστικά:
(όπως ορίζονται στη σχετική υπουργική απόφαση αναγνώρισης της ΠΟΠ): Κυλινδρικά «κεφαλάκια», διαμέτρου 10-15 εκατοστών, ύψους περίπου 10 εκατοστών και βάρους 700 έως 1.300 γραμμαρίων, με χαρακτηριστική ανάγλυφη επιφάνεια. Μαλακό τυρί, χωρίς επιδερμίδα και μάζα συμπαγή, λευκή, με λίγες ή καθόλου τρύπες. Μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία 56% κατά βάρος, ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 43% επί ξηρού (συνδυασμός που πρακτικά μεταφράζεται σε λιπαρά γύρω στο 22-23% στο τυρί ως έχει) και αλάτι που κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 3% συνήθως.
Εποχικότητα:
Η παραγωγή του ακολουθεί τον κύκλο του πρόβειου γάλακτος, αλλά καταναλώνεται ευχάριστα όλο τον χρόνο.
Χρήσεις:
Στην πραγματικότητα μπορεί να πάρει τη θέση της Φέτας, τόσο στο τραπέζι, όσο και στη μαγειρική. Ταιριάζει με κρασιά, που διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα, όπως η Ρετσίνα, τα Ασύρτικα, αλλά και με τις ημίξηρες εκδοχές του Μοσχάτου Λήμνου.