• Αρχική
  • Ποιοί είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese Lovers
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΤΥΡΙ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρχική » Τυριά του Κόσμου » Κασέρι Π.Ο.Π

Τυριά του κόσμου
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Μεξικό
  • Κίνα
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

Nότια Ευρώπη

  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία

Ανατολική Ευρώπη

  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική

Βόρεια Αμερική

  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς

Βόρεια Ευρώπη

  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία

Δυτική Ασία

  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία

Δυτική Ευρώπη

  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Κεντρική Ευρώπη

  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία

Νότια Αμερική

  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή

Νότια Ασία

  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Κασέρι Π.Ο.Π

Χώρα: Ελλάδα

Το Κασέρι, που έχει αναγνωρισθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ε.Ε. ήδη από το 1996, αποτελεί την ελληνική εκδοχή ενός τύπου ημίσκληρου τυριού, που παράγεται με την τεχνική της «ελαστικής τυρόμαζας», πολύ διαδεδομένου σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο και την ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, πρόκειται για ένα τυρί με βαθιές ρίζες στο χρόνο, μια και η τεχνική παρασκευής του, ως pressum manum, περιγράφεται από τον Ρωμαίο Κολουμέλλα, τον 1o αιώνα μ.Χ., με αρκετή ακρίβεια. Στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα ήταν γνωστό ως Κασκαβάλι, όπως και στις γειτονικές χώρες, ενώ η ονομασία Κασέρι επικρατεί στις αρχές του 20ού, με τις δυο ονομασίες πάντως να παραπέμπουν στο λατινικό caseus=τυρί. Στενά συνδεδεμένο με την τυροκομική παράδοση των Βλάχων της Πίνδου, από τους οποίους σύμφωνα με ισχυρές ενδείξεις διαδόθηκε στην υπόλοιπη Βαλκανική, όπου όμως χρησιμοποιείται αρκετά και το αγελαδινό γάλα.

  • ΠροέλευσηΘεσσαλία, Μακεδονία, Ξάνθη, Λέσβος
  • ΔομήΗμίσκληρο εώς σκληρό
  • ΓάλαΠρόβειο με κατσικίσιο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Ημίσκληρο, κίτρινο τυρί, από πρόβειο γάλα στο οποίο μπορεί να προστεθεί έως 20% γίδινο. Η λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη του 6% κατά βάρος.

Προέλευση:

Το γάλα πρέπει να προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται στις γεωγραφικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αλλά και των (πρώην) νομών Ξάνθης και Λέσβου. Στις ίδιες περιοχές πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμασης.

Μέθοδος παραγωγής:

Το γάλα πήζει με τη βοήθεια πυτιάς και το τυρόπηγμα διαιρείται σε κόκκους, μεγέθους περίπου κόκκων αραβοσίτου και παραμένει σε ηρεμία 5-10 λεπτά της ώρας. Ακολουθεί αναθέρμανση υπό συνεχή ανάδευση στους 38-40ο C. Η αναθέρμανση παραλείπεται όταν η οξύτητα του τυροκομούμενου γάλακτος είναι υψηλή. Μετά την αναθέρμανση το τυρόπηγμα αφήνεται να κατακαθίσει στον τυρολέβητα ώστε να μετατραπεί σε συμπαγή μάζα. Αυτή εξάγεται στη συνέχεια και αφήνεται να ωριμάσει (μπασκί), έως ότου το pH κατέβει στο 5,2 περίπου, οπότε είναι έτοιμη για επεξεργασία. Ακολούθως τεμαχίζεται ομοιόμορφα σε φέτες και εμβαπτίζεται σε νερό θερμοκρασίας 70-80ο C, όπου ζυμώνεται μέχρι να μετατραπεί σε ομοιογενή εύπλαστη μάζα που έχει τη δυνατότητα να εκτείνεται. Μετά το ζύμωμα, η τυρομάζα τοποθετείται σε καλούπια και παραμένει εκεί για 2-3 μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται 5-6 αναστροφές. Τέλος το τυρί αλατίζεται επιφανειακά 12-14 φορές με αλάτι κόκκων μετρίου μεγέθους. Η ωρίμανση του τυριού διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες, σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 18ο C.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Πέρα από τις διαφορές που συνεπάγονται τόσο η μεγάλη γεωγραφική έκταση της ζώνης παραγωγής του όσο και η ύπαρξη πολλών παραγωγών, σε γενικές γραμμές, το κασέρι διαθέτει μάζα ημίσκληρη έως ελαφρά σκληρή, λευκοκίτρινη, συνήθως χωρίς καθόλου οπές, και λεπτή επιδερμίδα επίσης ημίσκληρη, συνεκτική, καλυμμένη συχνά με παραφίνη ή άλλες επιτρεπόμενες ύλες. Κυκλοφορεί σε κεφάλια ή παραλληλεπίπεδα μπαστούνια, ακόμα και σε φέτες. Μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία 45% κατά βάρος και ελάχιστα λιπαρά 40% επί ξηρού, συνδυασμός που μεταφράζεται πρακτικά σε λιπαρά κάπου ανάμεσα στο 24 και το 28% στο τυρί ως έχει. Το αλάτι κινείται συνήθως λίγο κάτω ή λίγο πάνω από το 2%.

Εποχικότητα:

Ευχάριστο μετά τους τρεις πρώτους μήνες από την παραγωγή του, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον ύστερα από παλαίωση έξι ή και περισσότερον μηνών.

Χρήσεις:

Επιτραπέζιο τυρί, που ταιριάζει πολύ με λευκό ψωμί ή κουλούρι Θεσσαλονίκης, αλλά συμμετέχει επίσης σε πολλές παραδοσιακές συνταγές, όπως, για παράδειγμα, το πεϊνιρλί ή η παστουρμαδόπιτα και όχι μόνο.

Κασέρι Π.Ο.Π

Σχετικά Άρθρα

Χριστούγεννα στην Πολωνία, στο Ζακοπάνε, για το τυρί oscypek!

3518 hearts

Το κουνουπίδι αγαπάει τα τυριά!

60321 hearts

Όλη η αλήθεια για τα καπνιστά τυριά

17080 hearts

Πώς παίρνουν το χρώμα τους τα τυριά;

27419 hearts

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Γευστικά ταξίδια
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις

Aκολουθήστε μας

  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης
© 2021. All rights reserved.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ.

Cheese Lovers
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.