Grana Padano
Χώρα: ΙταλίαΦτιαγμένο από από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, το Grana Padano ανήκει στην οικογένεια της παρμεζάνας.Πρόκειται για ένα σκληρό και εύθρυπτο τυρί, με πλούσια γεύση και γλυκό άρωμα. Η λέξη Grana σημαίνει “κοκκώδες” γιατί έτσι ακριβώς μοιάζει το τυρί όταν κόβεται. Το Grana Padano αναγνωρίζεται εύκολα για έναν ακόμη λόγο: το κεφάλι του είναι τεράστιο, ζυγίζει συνήθως 30 με 40 κιλά. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και περιέχει υψηλά ποσοστά σε πρωτεΐνες και ασβέστιο. Είναι εύπεπτο, γιατί κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, οι πρωτεΐνες διασπώνται σε αμινοξέα. Το τυρί παρασκευάζεται στη Βόρεια Ιταλία γύρω από την κοιλάδα του Πάδου. Το Grana Padano διατίθεται σε τρία στάδια ωρίμανσης: το Grana Padano (ωριμάζει για 9 έως 16 μήνες, κρεμώδες, ελαφρώς κοκκώδες), το Grana Padano Oltre (ωριμάζει για πάνω από 16 μήνες, εύθρυπτο) και το Grana Padano Riserva (ωριμάζει σε πάνω από 20 μήνες, κοκκώδες, εύθρυπτο και πλήρες).
- ΠροέλευσηΚοιλάδα του Πάδου
- ΔομήΣκληρό,Εύθρυπτο
- ΓάλαΑγελαδινό