Tupí
Χώρα: ΑνδόρραΠρόκειται για ένα παραδοσιακό τυρί από τα Πυρηναία Όρη. Ωριμάζει σε πήλινο δοχείο για 4 μήνες. Παρασκευάζεται από πρόβειο, κατσικίσιο ή και αγελαδινό γάλα και στυη συνέχεια προστίθεται λικέρ ή ελαιόλαδο. Αυτό το τυρί είναι σκληρό σε υφή και χρησιμοποιείται το σκόρδο ως καρύκευμα. Έχει πολύ πικάντικη γεύση που θυμίζει ιταλικά τυριά όπως το Parmigianino κ.α. Το Tupí αναμιγνύεται με σάλτσα ντομάτας, βούτυρο ή μέλι για να μαλακώσει τη γεύση του. Συνήθως σερβίρεται με ψωμί και κρύο κρασί. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι, σε σύγκριση με άλλα τυριά, δεν χρειάζεται ψύξη. Σερβίρεται σε πήλινα αγγεία μέσα στα οποία και ωριμάζει.
- ΠροέλευσηΠυρηναία Όρη
- ΔομήΣκληρή
- ΓάλαΠρόβειο, κατσικίσιο, αγελαδινό