Pule
Χώρα: ΣερβίαΤο τυρί Pule παρασκευάζεται από το γάλα των βαλκανικών γαϊδουριών. Χαρακτηριστικό συστατικό της σερβικής κουζίνας, το Pule δεν είναι μόνο εξαιρετικά σπάνιο αλλά θεωρείται και ως το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο.
Το τυρί παράγεται σε ένα αγρόκτημα γαϊδουριών στο Zasavica, περίπου 80 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, από γάλα αρμεγμένο από ένα κοπάδι περίπου 100 απειλούμενων βαλκανικών γαϊδάρων.
Χρειάζονται 25 λίτρα γάλακτος γαϊδούρας για να παραχθεί μόνο ένα κιλό αυτού του άσπρου, εύθρυπτου καπνιστού τυριού. Επί του παρόντος, παράγεται μόνο κατά παραγγελία, αλλά αναμένονται σύντομα εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τον υπόλοιπο κόσμο.
- ΠροέλευσηZasavica
- ΔομήΕύθριπτη
- ΓάλαΓαϊδούρας