Παφίτικο
Χώρα: ΚύπροςΤο Παφίτικο τυρί παρασκευάζεται από κατσικίο, πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, λίγο πριν από το Πάσχα, κυρίως κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου, που υπάρχει αφθονία γάλακτος, στην επαρχία Πάφου.
Έχει σκληρή, κιτρινωπή, εξωτερική υφή με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις του τελάρου, μέσα στο οποίο ωριμάζει.
Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή φλαούνων, αλλά τρώγεται και σκέτο με ψωμί.
- ΠροέλευσηΠάφος, Κύπρος
- ΔομήΣκληρό
- ΓάλαΚατσικίσιο, πρόβειο ή μείγμα αυτών