Αγνοτύριν (ή Αχνοτύρι)
Χώρα: ΚύπροςΠρόκειται για ένα είδος μυζήθρας που παράγεται από το πρωτόγαλα προβάτων ή κατσικών, που ονομάζεται αγνιά ή αχνιά.
Το πρωτόγαλα αυτό μπαίνει στη φωτιά και ανακατεύεται μέχρι να πήξει. Στη συνέχεια μπορεί να σερβιριστεί ζεστό με ζάχαρη και κανέλα, είτε να στραγγιστεί και να αποξηρανθεί στον ήλιο.
Χρησιμοποιείται και ως γέμιση για μπουρέκια.
- ΠροέλευσηΚύπρος
- ΔομήΞηρό
- ΓάλαΠρόβειο ή κατσικίσιο