Σκυριανό πθαρίσιο (πυθαρίσιο)
Χώρα: ΕλλάδαΈνα πολύ ιδιαίτερο τυρί από τη Σκύρο. Για να το παρασκευάσουν χρησιμοποιούν μικρά κεφάλια σκληρού τυριού από αιγοπρόβειο γάλα τα οποία τοποθετούν για 6 μήνες μέσα σε πιθάρι μαζί με θυμάρι και μελάγγι (σκληρό χώμα που χρησιμοποιούσαν παλιότερα στο νησί ως στεγανωτικό για τις ταράτσες, και μπαίνει για να μην υπάρχει χώρος να εισχωρήσουν έντομα).
Έχει σκούρο χρώμα και πλούσια γεύση που θυμίζει την παρμεζάνα αλλά με έντονο άρωμα θυμαριού.
- ΠροέλευσηΣκύρος
- ΔομήΣκληρό
- ΓάλαΜείγμα πρόβειου και κατσικίσιου