Μετσοβέλα
Χώρα: ΕλλάδαΆλλο ένα τυρί του Ιδρύματος Τοσίτσα, που παράγεται στο Μέτσοβο την άνοιξη και τον χειμώνα, από ανάμεικτο πρόβειο, αγελαδινό και γίδινο γάλα. Στη αρχή τοποθετείται για δύο μέρες στην άλμη και μετά προστίθεται χοντρό αλάτι απέξω (μεικτό αλάτισμα) και η ωρίμανσή του ολοκληρώνεται στους 3 μήνες. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο, υποκίτρινο τυρί με κυλινδρικό σχήμα και μέτριο μέγεθος (όπως τα συνηθισμένα κεφάλια τυριών βάρους 2 – 2,5 κιλών). Έχει εξαιρετική γεύση και χρησιμοποιείται σε κρύα πιάτα αλλά και για σαγανάκι. Ταιριάζει πολύ με λευκό κρασί.
- ΠροέλευσηΜέτσοβο
- ΔομήΆλμη, Ημίσκληρο
- ΓάλαΜείγμα πρόβειου αγελαδινού και κατσικίσιου