Γραβιέρα Μετσόβου
Χώρα: ΕλλάδαΠαρασκευάζεται στο Ίδρυμα Τοσίτσα από τις 20 Μαΐου έως τις 20 Ιουλίου, την εποχή που τα πρόβατα του Μετσόβου βρίσκονται στην περιοχή και τρέφονται με φρέσκο χορτάρι. Το τυρί υπόκειται σε ξηρό αλάτισμα, δηλαδή περιβάλλεται με χοντρό αλάτι το οποίο απορροφάει σιγά-σιγά την υγρασία για περίπου ένα μήνα κι έπειτα αφήνεται να ωριμάζει για δυόμισι – τρεις μήνες. Έχει κιτρινωπό χρώμα και μάζα με διάσπαρτες τρύπες και σκληρό περίβλημα. Η γεύση του είναι ελαφρώς αλατισμένη και βουτυράτη, και το άρωμα του ιδιαίτερα πλούσιο. Μπορούμε να το απολαύσουμε ως επιτραπέζιο τυρί αλλά και στη μαγειρική.
- ΠροέλευσηΜέτσοβο
- ΔομήΣκληρό
- ΓάλαΠρόβειο