• Αρχική
  • Ποιοί είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese Lovers
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΤΥΡΙ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρχική » Τυριά του Κόσμου » Σκοτύρι ή Ασκοτύρι Ίου

Τυριά του κόσμου
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Μεξικό
  • Κίνα
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

Nότια Ευρώπη

  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία

Ανατολική Ευρώπη

  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική

Βόρεια Αμερική

  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς

Βόρεια Ευρώπη

  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία

Δυτική Ασία

  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία

Δυτική Ευρώπη

  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Κεντρική Ευρώπη

  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία

Νότια Αμερική

  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή

Νότια Ασία

  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Σκοτύρι ή Ασκοτύρι Ίου

Χώρα: Ελλάδα

Οι ασκοί από κατάλληλα επεξεργασμένες προβιές κατσικιών κυρίως, αλλά και προβάτων, υπήρξαν πιθανότατα οι πρώτοι περιέκτες που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για την αποθήκευση ή την μεταφορά των φρέσκων τυριών. Και τούτη η πρακτική, η οποία διατηρήθηκε σχεδόν απαράλλαχτη για πολλούς αιώνες, «γέννησε» έναν εντελώς ξεχωριστό τύπο τυριών, που αλλού ονομάστηκαν τουλουμοτύρια ή τουλουμίσια και αλλού ασκοτύρια. Φυσικά, κάθε τόπος είχε τις ιδιαιτερότητές του ως προς την τεχνική και το είδος του γάλακτος, οπότε είναι μάλλον δύσκολο να βρούμε δυο τουλουμοτύρια από διαφορετικές περιοχές να μοιάζουν μεταξύ τους. Όπως επίσης είναι απίθανο, να βρούμε τουλουμοτύρι που ωριμάζει σε πραγματικούς ασκούς από δέρμα ζώων, καθώς, για λόγους υγιεινής, αλλά και ευκολίας, έχουν αντικατασταθεί από πλαστικά δοχεία ή ξύλινα βαρέλια. Το μικρό, άγονο κυκλαδονήσι, η Ίος ή Νιος, φημίζεται για το δικό της ασκοτύρι -σκοτύρι στη ντοπιολαλιά- που αρωματίζεται με θρύμπι και αυτό αποτελεί την ιδιαιτερότητα του τυριού, ενώ μερικοί προσθέτουν πιπέρι για να τονίσουν τον πικάντικο χαρακτήρα του.

  • ΠροέλευσηΊος
  • ΔομήΜαλακό, Αλοιφώδες
  • ΓάλαΜείγμα πρόβειου και κατσικίσιου

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Μαλακό λευκό τυρί που προέρχεται από το «πάντρεμα» δύο άλλων τυριών, του ντόπιου Κεφαλοτυριού και της Μυζήθρας. Στο μεν Κεφαλοτύρι επικρατεί το πλήρες κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, ενώ σχετικά πρόσφατα χρησιμοποιούν και αγελαδινό, η δε Μυζήθρα είναι προϊόν τυρογάλακτος, από τα ίδια γάλατα.

Προέλευση:

Κατά κανόνα, το γάλα προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται στην Ίο. Στο νησί υπάρχουν δύο πιστοποιημένα τυροκομεία.

Μέθοδος παραγωγής:

Μικρά κομμάτια από φρέσκο, νιώτικο κεφαλοτύρι, αναμειγνύονται με φρέσκια, αλατισμένη μυζήθρα, θρύμπι και λίγο γάλα σε κλειστό δοχείο (πλαστικό, ξύλινο ή σπανίως δερμάτινο), όπου παραμένουν για ωρίμανση επί μερικές εβδομάδες ή και μήνες. Ενδιαμέσως, πραγματοποιούνται αναστροφές ή άλλοι κατάλληλοι χειρισμοί, ώστε να απομακρύνονται τα υγρά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Μαλακό τυρί, χωρίς επιδερμίδα, με λευκό έως υπόλευκο χρώμα και υφή που ανάλογα με τον παραγωγό μπορεί να είναι από κρεμώδης έως περισσότερο συνεκτική. Συνήθως, η μέγιστη υγρασία δεν ξεπερνά το 60% κατά βάρος, ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμαίνεται η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού (γύρω στο 25% στο τυρί ως έχει). Το αλάτι βρίσκεται συνήθως κάτω από το 2%.

Εποχικότητα:

Παραδοσιακά παρασκευαζόταν προς το τέλος της Άνοιξης και αργότερα, με την κατάλληλη φροντίδα όμως μπορούσε να διατηρηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Με τα σύγχρονα μέσα είναι διαθέσιμο σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.

Χρήσεις:

Επιτραπέζιο τυρί, που μπορεί να καταναλωθεί ως μεζές για το ούζο ή να συνοδεύσει γεμιστά, λαδερά και σαλάτες. Στην κουζίνα, δοκιμάστε το σε ομελέτες, τυρόψωμα και πίτες. Ταιριάζει με λευκά, ξηρά κρασιά, που διαθέτουν νεύρο και υπόσταση.

Σκοτύρι ή Ασκοτύρι Ίου

Σχετικά Άρθρα

Ίος, το νησί της ιστορίας και των νόστιμων τυριών

13199 hearts

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Γευστικά ταξίδια
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις

Aκολουθήστε μας

  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης
© 2021. All rights reserved.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ.

Cheese Lovers
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.