• Αρχική
  • Ποιοί είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese Lovers
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΤΥΡΙ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρχική » Τυριά του Κόσμου » Θηλυκοτύρι Νάξου

Τυριά του κόσμου
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Μεξικό
  • Κίνα
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

Nότια Ευρώπη

  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία

Ανατολική Ευρώπη

  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική

Βόρεια Αμερική

  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς

Βόρεια Ευρώπη

  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία

Δυτική Ασία

  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία

Δυτική Ευρώπη

  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Κεντρική Ευρώπη

  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία

Νότια Αμερική

  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή

Νότια Ασία

  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Θηλυκοτύρι Νάξου

Χώρα: Ελλάδα

Λιγότερο ίσως γνωστό από το Αρσενικό –το εμβληματικό τυρί της ορεινής Νάξου- το Θηλυκοτύρι χρωστάει το όνομά του στον τρόπο παρασκευής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που στις παλιές, πατριαρχικές κοινωνίες, αντιστοιχούσαν στη γυναικεία φύση. Γιατί, ενώ το πρώτο παράγεται από πλήρες γάλα και χαρακτηρίζεται από την δύναμη και τον πλούτο του, το Θηλυκοτύρι προέρχεται από το τυρόγαλα του, αποτελεί δηλαδή, με έναν τρόπο, παραπροϊόν της τυροκόμησης του Αρσενικού, οπότε είναι πιο αδύναμο και λιγότερο σκληρό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν αλατισμένο, ξερό Ανθότυρο, που αποκτά απολαυστική προσωπικότητα, όταν παλαιωθεί για μερικούς -ή ακόμα καλύτερα για αρκετούς- μήνες.

  • ΠροέλευσηΝάξος
  • ΔομήΒελούδινο
  • ΓάλαΠρόβειο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Σκληρό ή ημίσκληρο λευκό τυρί τυρογάλακτος. Το τυρόγαλα, κατά κανόνα, προέρχεται από την τυροκόμηση του Αρσενικού Νάξου ΠΟΠ, επομένως από αιγοπρόβειο γάλα.

Προέλευση:

Στο βαθμό που συνδέεται με το Αρσενικό, η ζώνη παραγωγής των δύο τυριών θεωρητικά ταυτίζεται, παρότι για το Θηλυκοτύρι δεν υπάρχουν νομοθετημένες προδιαγραφές. Πρακτικά, αποτελεί ιδιαιτερότητα του βόρειου και ανατολικού ορεινού τμήματος της Νάξου.

Μέθοδος παραγωγής:

Σε γενικές γραμμές ακολουθείται η διαδικασία παραγωγής της ξηρής Μυζήθρας, με μικρές ενδεχομένως παραλλαγές από παραγωγό σε παραγωγό. Το τυρόγαλα υποβάλλεται σε διήθηση ή φυγοκέντριση και στη συνέχεια μεταφέρεται σε τυρολέβητες, όπου θερμαίνεται. Όταν η θερμοκρασία του τυρογάλακτος βρίσκεται στους 65-70ο C το τυρόγαλα ενισχύεται με την προσθήκη προσγάλακτος (που τοπικά λέγεται «βράσμα») από αιγοπρόβειο γάλα. Γίνεται ρύθμιση το pH, αν χρειάζεται, με τη βοήθεια κιτρικού ή γαλακτικού οξέος. Η θέρμανση γίνεται υπό συνεχή ανάδευση μέχρι τους 80ο C, οπότε εμφανίζονται νιφάδες πήγματος. Στο σημείο αυτό επιταχύνεται ο ρυθμός θέρμανσης του τυρογάλακτος μέχρι τη θερμοκρασία των 92ο C, ενώ παράλληλα επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάδευσης μέχρι πλήρους παύσης. Στη θερμοκρασία αυτή παραμένει το πήγμα για περίπου 30 λεπτά της ώρας. Το πήγμα μεταφέρεται ακολούθως σε τυρόπανα ή ειδικά καλούπια σχήματος κώλουρου κώνου, για στράγγιση. Η στράγγιση διαρκεί 3-5 ώρες, μετά την πάροδο των οποίων ακολουθεί αλάτισμα με λεπτόκοκκο αλάτι και ξήρανση σε αεριζόμενο χώρο μέχρι απόκτησης υγρασίας μικρότερης του 40% κατά βάρος. Η διάρκεια και οι συνθήκες της ξήρανσης και της ωρίμανσης, διαμορφώνουν καθοριστικά τον χαρακτήρα του τυριού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Συνήθως κυκλοφορεί σε ολόκληρα κεφαλάκια σχήματος κώλουρου κώνου ή σε κομμάτια. Δεν έχει επιδερμίδα, αλλά μετά από μακρά παλαίωση η εξωτερική του επιφάνεια σκληραίνει και αποκτά σκούρο γκρίζο χρώμα. Η μάζα είναι συμπαγής και συνεκτική, χωρίς ή με ελάχιστες πολύ μικρές οπές και υπόλευκο χρώμα. Η μέγιστη υγρασία δεν ξεπερνά το 40% κατά βάρος, τα λιπαρά κινούνται πάνω από το 50% επί ξηρού και το αλάτι κυμαίνεται ανάμεσα στο 3 και το 5%, χωρίς αυτά τα ποσοστά να είναι δεσμευτικά.

Εποχικότητα:

Σε γενικές γραμμές ακολουθεί την περίοδο παραγωγής του Αρσενικού Νάξου ΠΟΠ, δηλαδή από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο.

Χρήσεις:

Απολαυστικό μόνο του, νοστιμίζει τριμμένο πίτες, μακαρονάδες και ομελέτες. Ταιριάζει με ζωηρά, λευκά ξηρά κρασιά, αλλά στις πιο ώριμες εκδοχές του αναζητά κρασιά με περισσότερο όγκο, λευκά πάντα.

Θηλυκοτύρι Νάξου

Σχετικά Άρθρα

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Γευστικά ταξίδια
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις

Aκολουθήστε μας

  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης
© 2021. All rights reserved.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ.

Cheese Lovers
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.