Τυρομάλαμα (ή Μαλάκα)
Χώρα: ΕλλάδαΠαρασκευάζεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα στην ορεινή περιοχή του Ψηλορείτη. Είναι η τυρόμαζα, που προκύπτει στο πρώτο στάδιο της τυροκόμησης της γραβιέρας, ελαστική και ομοιογενής. Το ελάχιστο αλάτι και τα χαμηλά λιπαρά του το κάνουν κατάλληλο για δίαιτα αλλά και γενικότερα για μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς και για υπερτασικούς. Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά στοιχεία της κουζίνας στη Δυτική Κρήτη, είναι ιδανικό για τα καλτσούνια, για πίτες στον φούρνο και για σαλάτες, αλλά και στο πρωινό, με μαρμελάδα ή μέλι.
- ΠροέλευσηΔυτική Κρήτη
- ΔομήΕλαστική και Ομοιογενής
- ΓάλαΑιγοπρόβειο