Κλωτσοτύρι (ή Πρέντζα)
Χώρα: ΕλλάδαΠαράγεται στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, στον ορεινό όγκο των Αγράφων, από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα και αποτελεί πρωτόγονο τρόπο, οικιακής τυροκόμησης. Έχει άσπρο χρώμα, μαλακή σπυρωτή υφή και όξινη γεύση. Ανακατεμένο με κολοκύθι και καλαμποκάλευρο δίνει την περίφημη κλωτσοτυρόπιτα.
- ΠροέλευσηΉπειρος, Θεσσαλία, Άγραφα
- ΔομήΜαλακό
- ΓάλαΠρόβειο ή κατσικίσιο