Μανούρα Σίφνου
Χώρα: ΕλλάδαΤο τυρόπηγμα τοποθετείται στο τυροβόλι, ένα καλαθάκι, που αφήνει το αποτύπωμα του στην επιφάνεια του τυριού. Στην ουσία πρόκειται για ένα ανθότυρο που αλατίζεται καλά και φυλάσσεται σε ψυχρό και ξηρό περιβάλλον. Έχει λευκό χρώμα και όταν είναι φρέσκια έχει μαλακή υφή, ενώ όταν ωριμάζει αποκτά ημίσκληρη υφή. Στη φρέσκια της μορφή καταναλώνεται όπως και το ανθότυρο, μαζί με φρούτα, σκέτη σε σαλάτες, σε συνδυασμό με ψωμί και παξιμάδια, αλλά και ως βασικό συστατικό της παραδοσιακής μελόπιτας. Στην ώριμη μορφή της σερβίρεται ως επιτραπέζιο τυρί, με τη συνοδεία κρασιού. Επίσης αποτελεί το πρώτο στάδιο για την παρασκευή της γυλωμένης μανούρας.
- ΠροέλευσηΣίφνος
- ΔομήΜαλακό ή Ημίσκληρο
- ΓάλαΜείγμα πρόβειου και κατσικίσιου