• Αρχική
  • Ποιοί είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese Lovers
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΤΥΡΙ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρχική » Τυριά του Κόσμου » Ξύγαλο (ή Ξίγαλο) Σητείας ΠΟΠ

Τυριά του κόσμου
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Μεξικό
  • Κίνα
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

Nότια Ευρώπη

  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία

Ανατολική Ευρώπη

  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική

Βόρεια Αμερική

  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς

Βόρεια Ευρώπη

  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία

Δυτική Ασία

  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία

Δυτική Ευρώπη

  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Κεντρική Ευρώπη

  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία

Νότια Αμερική

  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή

Νότια Ασία

  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Ξύγαλο (ή Ξίγαλο) Σητείας ΠΟΠ

Χώρα: Ελλάδα

Το Ξύγαλο είναι ένα από τα νεώτερα μέλη της «Λέσχης» των τυριών ΠΟΠ και το πρώτο από ελληνικής πλευράς που αναγνωρίστηκε, το 2011, ακολουθώντας εξαρχής την αυστηρή διαδικασία των Βρυξελλών. Αντίθετα, το όνομα -προσαρμογή στο γλωσσικό ιδίωμα της Σητείας, του αρχαιοελληνικού οξύγαλα- και ο τρόπος παρασκευής του, δηλώνουν μια μακριά ιστορία, με αναφορές στους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κοντινό -περισσότερο στην υφή και λιγότερο στη γεύση- τόσο με τα δυο άλλα αλοιφώδη τυριά ΠΟΠ της Κρήτης, την Ξινομυζήθρα και το Πηχτόγαλο Χανίων, όσο και με τα αντίστοιχα της υπόλοιπης Ελλάδας, διαφέρει από αυτά στην τεχνική παρασκευής και στα χαρακτηριστικά. Αρχικά, παραγόταν στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν το κατσικίσιο και το πρόβειο γάλα λιγόστευαν, οπότε δεν επαρκούσαν για τη δημιουργία σκληρών τυριών, ενώ και οι θερμοκρασίες ευνοούσαν την φυσική οξίνιση του τυροπήγματος. Οι νοικοκυρές ή οι παραδοσιακοί τυροκόμοι χρησιμοποιούσαν ειδικά πήλινα δοχεία (κουρούπια), που βοηθούσαν στην απομάκρυνση του ορού, χωρίς να σπάσει το πήγμα.

  • ΠροέλευσηΣητεία Κρήτης
  • ΔομήΑλοιφώδες, κοκκώδες
  • ΓάλαΚατσικίσιο, πρόβειο, ή μείγμα αυτών

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Μαλακό, αλοιφώδες τυρί, που παράγεται από κατσικίσιο γάλα, από μείγμα του με πρόβειο, αλλά και μόνο από πρόβειο. Οι αναλογίες εξαρτώνται από την εποχή και τη διαθεσιμότητα του κάθε τύπου γάλακτος. Πάντως, για να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα η λιποπεριεκτικότητα του τελικού προϊόντος, το πρόβειο γάλα, ειδικά όταν συμμετέχει σε μεγάλη αναλογία, αποβουτυρώνεται μερικώς.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από ζώα που εκτρέφονται μέσα στα όρια της (πρώην) επαρχίας Σητείας, που σήμερα αντιστοιχεί σε ολόκληρη την περιφέρεια του Δήμου Σητείας, μαζί με την δημοτική ενότητα του Μακρύ Γιαλού, η οποία ανήκει στο Δήμο Ιεράπετρας. Στην ίδια περιοχή πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής του τυριού.

Μέθοδος παραγωγής:

Το γάλα παστεριώνεται (προαιρετικά στη θεωρία, υποχρεωτικά στην πράξη) και ψύχεται στους 25ο C. Προστίθεται αλάτι το πολύ 2% κατά βάρος, αβλαβείς οξυγαλακτικές καλλιέργειες βακτηρίων και μικροποσότητες φυσικές πυτιάς από στομάχια ζώων. Ακολουθεί η φυσική οξίνιση του γάλακτος μέσα σε κατάλληλα για τρόφιμα δοχεία, στα οποία παραμένει στάσιμο, σκεπασμένο αλλά όχι με ερμητικά κλειστό καπάκι, για 7-10 ημέρες, σε θερμοκρασία 10-15ο C. Από την επιφάνεια του πήγματος κορυφολογείται το επιπλέον λίπος-βούτυρο. Η ωρίμανση συνεχίζεται εντός των ίδιων δοχείων, για ένα περίπου μήνα, σε θερμοκρασία 10-15ο C, χωρίς ανάδευση του πήγματος καθ’ όλη τη διάρκεια της οξύνισης-ωρίμανσης. Τέλος το προϊόν διαχωρίζεται από τον συγκεντρωμένο στο κάτω μέρος των δοχείων ορό, τοποθετείται σε βαρέλια κατάλληλα για τρόφιμα και αποθηκεύεται υπό ψύξη σε θερμοκρασία 4ο C. Η απομάκρυνση του ορού μπορεί να γίνει και πριν αρχίσει η δεύτερη φάση της ωρίμανσης, οπότε προκύπτει ένα λιγότερο όξινο προϊόν.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Μαλακό, λευκό τυρί, με αλοιφώδη ή/και κοκκώδη υφή, χωρίς επιδερμίδα και σχήμα. Η μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία στο 75% κατά βάρος, η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα στο 33% και η μέγιστη στο 46% επί ξηρού (πρακτικά γύρω στο 10-12% στο τυρί ως έχει) και αλάτι κάτω από το 1,5% συνήθως. Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε αεροστεγείς συσκευασίες, το πολύ έως 5 κιλών.

Εποχικότητα:

Παρότι παραδοσιακά αποτελούσε προϊόν του καλοκαιριού, σήμερα είναι διαθέσιμο για πολύ μεγαλύτερη περίοδο. Χρειάζεται μόνο προσοχή αφού ανοιχθεί η όποια συσκευασία του, γιατί ο ιδιαίτερος τρόπος παραγωγής του δεν επιτρέπει την μακριά του συντήρηση εκτός προστατευμένου περιβάλλοντος. (περίοδος παραγωγής και κατανάλωσης)

Χρήσεις:

Λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι ιδανικό τυρί -όπως και αρκετά άλλα της ίδιας κατηγορίας- για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Μπορεί να καταναλωθεί ως επιτραπέζιο με ντάκους, σαλάτες, λαδερά ή ζυμαρικά, αλλά και να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. Αν και, τουλάχιστον παλιότερα, αποτελούσε κλασικό μεζέ της τσικουδιάς στα χαριτωμένα παραλιακά «ρακάδικα» της μικρής πολιτείας της Σητείας, μπορεί άνετα να ταιριάξει με ένα ζωηρό, φρέσκο λευκό ξηρό κρασί.

Ξύγαλο (ή Ξίγαλο) Σητείας ΠΟΠ

Σχετικά Άρθρα

Τυρί και φρούτα: Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός

26591 hearts

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Γευστικά ταξίδια
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις

Aκολουθήστε μας

  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης
© 2021. All rights reserved.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ.

Cheese Lovers
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.