• Αρχική
  • Ποιοί είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese Lovers
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΤΥΡΙ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρχική » Τυριά του Κόσμου » Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ

Τυριά του κόσμου
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Μεξικό
  • Κίνα
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

Nότια Ευρώπη

  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία

Ανατολική Ευρώπη

  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική

Βόρεια Αμερική

  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς

Βόρεια Ευρώπη

  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία

Δυτική Ασία

  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία

Δυτική Ευρώπη

  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Κεντρική Ευρώπη

  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία

Νότια Αμερική

  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή

Νότια Ασία

  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ

Χώρα: Ελλάδα

Το ελαιόλαδο υπήρξε εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια –και παραμένει- ένα εξαιρετικό μέσο συντήρησης, που εκμεταλλεύθηκαν οι άνθρωποι σε όλες σχεδόν τις περιοχές, όπου ευδοκιμούσε η ελιά, για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής διάφορων τροφίμων. Ανάμεσά τους φυσικά και πολλών τυριών. Έτσι, από τη Ζάκυνθο και τις Κυκλάδες, μέχρι την Κρήτη και τα Κύθηρα συναντάμε «λαδοτύρια» που είτε ωριμάζουν και συντηρούνται στο ελαιόλαδο, είτε αλείφονται εξωτερικά με αυτό ή ακόμα και με το κατακάθι –τη μούργα- των βαρελιών. Η ιδιαιτερότητα του μυτιληνιού Λαδοτυριού, -που οι παλιότεροι συνήθιζαν να συντηρούν σε πιθάρια γεμάτα ελαιόλαδο- χάρη στην οποία απέκτησε φήμη κι έγινε δημοφιλές, οφειλόταν σε δυο παράγοντες. Στην λεπτή και απαλή γεύση του ντόπιου λαδιού, που δεν «έπνιγε» τα αρώματα του τυριού και στην ίδια την υφή του τυριού, η οποία ήταν αρκετά σκληρή ώστε να περιορίζεται η απορρόφηση λαδιού. Βέβαια, από την αναγνώριση της ΠΟΠ, το 1994, για λόγους οικονομίας και ευκολίας, δεν προβλέπεται ωρίμανση του τυριού σε ελαιόλαδο και επομένως οι περισσότερες –και φθηνότερες- εκδοχές που κυκλοφορούν στην αγορά απλώς είναι καλυμμένες με φιλμ παραφίνης.

  • ΠροέλευσηΜυτιλήνη
  • ΔομήΣκληρό
  • ΓάλαΠρόβειο ή μείγμα αυτού με κατσικίσιο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Σκληρό λευκό τυρί, από πλήρες, συνήθως παστεριωμένο, πρόβειο γάλα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί έως 30% κατσικίσιο.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από ζώα που εκτρέφονται στο νησί της Λέσβου, όπου πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης.

Μέθοδος παραγωγής:

(όπως ορίζεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση της ΠΟΠ): Η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 32-34ο C, με παραδοσιακή ή άλλη πυτιά, εντός 30΄. Ακολουθεί διαίρεση του τυροπήγματος, αναθέρμανση μέχρι τους 45ο C και μεταφορά του σε καλούπια, όπου παραμένει μέχρι να αποκτήσει σταθερή δομή και το χαρακτηριστικό του σχήμα. Ακολουθεί επιφανειακό ξηρό αλάτισμα και ωρίμανση του τυριού σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία 85% περίπου και θερμοκρασία 12-16ο C, επί τρεις τουλάχιστον μήνες. Πάντως, παρότι δεν προβλέπεται, αρκετοί παραγωγοί προσφέρουν πλέον και εκδοχές, που έχουν ωριμάσει για κάποιο διάστημα σε ελαιόλαδο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Κυκλοφορεί σε μικρά κεφαλάκια, με διάμετρο βάσης περίπου 10 εκατοστά, ύψος επίσης 10 εκατοστά και βάρος περίπου 1,5 κιλό. Θα το βρείτε επίσης, συνήθως σε μικρότερα κομμάτια, είτε σε αεροστεγείς συσκευασίες, είτε σε πλαστικά δοχεία, συντηρημένο σε λάδι. Σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη υγρασία δεν ξεπερνά το 38% κατά βάρος, η λιποπεριεκτικότητα βρίσκεται στο 40% κατ’ ελάχιστο (πρακτικά γύρω στο 27% ή λίγο παραπάνω, στο τυρί ως έχει) και το αλάτι κυμαίνεται από 2 έως 3%.

Εποχικότητα:

Η περίοδος παραγωγής ορίζεται από τη διαθεσιμότητα του πρόβειου γάλακτος. Παραδοσιακά η αποθήκευση σε ελαιόλαδο επέτρεπε την κατανάλωση ολόκληρο το χρόνο, κάτι που δεν άλλαξε και με τις σύγχρονες μεθόδους συσκευασίας.

Χρήσεις:

Ο πικάντικος χαρακτήρας και η σκληρή υφή του το κάνουν ιδανικό μεζέ για ούζο ή τσίπουρο. Μπορεί επίσης να νοστιμίσει τις μακαρονάδες, αλλά και πολλές μυτιληνιές συνταγές όπως τα σουγάνια (τους τοπικούς κρεμμυδοντολμάδες), τους γκιουσλεμέδες και το νόστιμο μυτιληνιό σφουγγάτο.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ

Σχετικά Άρθρα

Η Πάρος για cheeselovers!

13449 hearts

Στην Άνδρο για βωλάκια, πετρωτές και μαλαχτά!

16285 hearts

Ταξίδια στην Ελλάδα του τυριού: Τήνος και Νάξος

12449 hearts

Πριν έρθει η ώρα της επιστροφής, τυρί να πάρεις!

11092 hearts

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Γευστικά ταξίδια
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις

Aκολουθήστε μας

  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης
© 2021. All rights reserved.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ.

Cheese Lovers
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.