• Αρχική
  • Ποιοί είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese Lovers
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΤΥΡΙ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρχική » Τυριά του Κόσμου » Κρασοτύρι ή Πόσσιας

Τυριά του κόσμου
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Μεξικό
  • Κίνα
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

Nότια Ευρώπη

  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία

Ανατολική Ευρώπη

  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική

Βόρεια Αμερική

  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς

Βόρεια Ευρώπη

  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία

Δυτική Ασία

  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία

Δυτική Ευρώπη

  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Κεντρική Ευρώπη

  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία

Νότια Αμερική

  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή

Νότια Ασία

  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Κρασοτύρι ή Πόσσιας

Χώρα: Ελλάδα

Το πρώτο –και μοναδικό μέχρι στιγμής- ελληνικό τυρί, που έχει αναγνωρισθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα υπόλοιπα -22 για την ώρα- έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ). Η διαφοροποίηση αυτή, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να δηλώνει διαφορετικό επίπεδο ποιότητας, στην πράξη οφείλεται σε έναν καθαρά τεχνικό λόγο. Το τυρί της πόσιας ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα τυριών, με πολλούς εκπροσώπους στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τα οποία συντηρούνται και ωριμάζουν σε κρασί, αλλά κυρίως στις οινολάσπες του, που αλλού τις λένε γύλη ή ύλη και στην Κω πόσια. Η προέλευση λοιπόν της πόσιας, που προέρχεται από κρασιά ΠΓΕ του νησιού, καθώς δεν καλύπτονται από καμία ΠΟΠ, «παρασύρει» με έναν τρόπο, και το τυρί στην ίδια κατηγορία. Πάντως, το ίδιο το τυρί έχει μια μακριά ιστορία, που φαίνεται πως φτάνει στον 18ο αιώνα και βέβαια αποτελεί το πιο γνωστό και αναγνωρίσιμο τυροκομικό προϊόν της Κω.

  • ΠροέλευσηΚως
  • Δομή-
  • ΓάλαΠρόβειο, γίδινο, ή μείγμα αυτών

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Μαλακό, λευκό τυρί, που παράγεται από παστεριωμένο ή απαστερίωτο πρόβειο ή γίδινο γάλα –ή και μείγμα τους.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται υποχρεωτικά από ζώα, που εκτρέφονται στην Κω, ενώ και οι οινολάσπες που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να προέρχονται από κρασιά ΠΓΕ του νησιού. Εδώ πρέπει να βρίσκονται επίσης και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης του τυριού.

Μέθοδος παραγωγής:

Με μικρές διαφοροποιήσεις, όταν πρόκειται για οικοτεχνίες ή χωρικές τυροκομήσεις, η βασική διαδικασία περιλαμβάνει την αργή ή γρήγορη παστερίωση του γάλακτος (όταν εφαρμόζεται) και την πήξη του γάλακτος στους 32-34ο C, με τη βοήθεια πυτιάς, σε διάστημα περίπου μιας ώρας. Ακολουθεί «κόψιμο» του τυροπήγματος σε κόκκους μεγέθους σιταριού, μερική στράγγιση και τοποθέτηση στα τυροβόλια, όπου θα ολοκληρωθεί η στράγγιση σε 3-4 ώρες περίπου. Στη συνέχεια τα τυριά αλατίζονται εξωτερικά ή μπαίνουν για 24 ώρες σε άλμη. Αφού στεγνώσουν για τουλάχιστον μια μέρα εμβαπτίζονται σε δοχεία με πόσια, όπου θα παραμείνουν για ένα μήνα τουλάχιστον. Η πόσια είναι ένα πηχτό μίγμα από βρασμένες οινολάσπες κόκκινου κρασιού, πλούσιο σε αρώματα.

Κρασοτύρι ή Πόσσιας

Σχετικά Άρθρα

Ταξίδια στην Ελλάδα του τυριού: Τήνος και Νάξος

12428 hearts

Πάμε στο Μέτσοβο για τυρί

35543 hearts

Απόδραση στην… Αθήνα

3222 hearts

Ο μπάτσος της Δυτικής Μακεδονίας

24687 hearts

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Γευστικά ταξίδια
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις

Aκολουθήστε μας

  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης
© 2021. All rights reserved.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ.

Cheese Lovers
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.