Τουλουμοτύρι
Χώρα: ΕλλάδαΠαίρνει το όνομα του από το γεγονός ότι ωριμάζει μέσα σε τουλούμια, δηλαδή αναποδογυρισμένα τομάρια ζώων όπου οι τρίχες είναι προς την εσωτερική πλευρά και ακουμπούν το τυρί. Φτιάχνεται από μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος και καθώς ωριμάζει το «ποτίζουν» συχνά με γάλα. Έτσι το τυρί αποκτά μια ξεχωριστή, έντονη και ελαφρώς πικάντικη γεύση. Το χρώμα του είναι υπόλευκο ως κιτρινωπό και έχει μαλακή υφή. Οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν ως επιτραπέζιο, για τις σαλάτες και τα συνοδευτικά του ούζου, ή ως συνοδευτικό φρούτων.
- ΠροέλευσηΕλλάδα
- ΔομήΜαλακό
- ΓάλαΜείγμα πρόβειου και κατσικίσιου