Μαστέλο Χίου
Χώρα: ΕλλάδαΊσως το πιο ονομαστό τυρί από την Χίο που παράγεται από πλούσιο αγελαδινό γάλα. Είναι λευκό με μαλακή υφή χωρίς φλούδα και γεύση ελαφρώς αλμυρή με άρωμα γάλακτος. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να ψηθεί χωρίς να λιώσει και γι’ αυτό έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σαν σαγανάκι ψητό ή τηγανητό αλλά και σαν συστατικό για σαλάτες. Μαστέλο® είναι η εμπορική ονομασία του τυριού (που φτιάχτηκε πρώτη φορά το 1994 από τον τυροκόμο Κ. Τουμάζο στη Χίο) και όχι ο τύπος του.
- ΠροέλευσηΧίος
- ΔομήΜαλακό
- ΓάλαΑγελαδινό