• Αρχική
  • Ποιοί είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese Lovers
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΤΥΡΙ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρχική » Τυριά του Κόσμου » Κατίκι Δομοκού Π.Ο.Π

Τυριά του κόσμου
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Μεξικό
  • Κίνα
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

Nότια Ευρώπη

  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία

Ανατολική Ευρώπη

  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική

Βόρεια Αμερική

  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς

Βόρεια Ευρώπη

  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία

Δυτική Ασία

  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία

Δυτική Ευρώπη

  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Κεντρική Ευρώπη

  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία

Νότια Αμερική

  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή

Νότια Ασία

  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Κατίκι Δομοκού Π.Ο.Π

Χώρα: Ελλάδα

Το Κατίκι Δομοκού είναι ίσως ο πιο πετυχημένος, εμπορικά, εκπρόσωπος μιας μεγάλης κατηγορίας φρέσκων λευκών τυριών, στην οποία θα μπορούσε να περιλάβει κανείς ακόμα το τσαλαφούτι της δυτικής, κυρίως, Στερεάς Ελλάδας, το γκερεμέζι της Αίγινας, το ηπειρώτικο γαλοτύρι, τη χανιώτικη γαλομυζήθρα ή πηχτόγαλο, το ξύγαλο της Σητείας, αλλά και την λιγότερο γνωστή τυρογλιάτα της Πίνδου. Κοινή βάση όλων, η ανάγκη να αξιοποιηθεί το καλοκαιρινό γάλα, που ήταν μεν λίγο σε ποσότητα, αλλά εξαιρετικό σε ποιότητα. Το στοιχείο, που διαφοροποιεί το Κατίκι Δομοκού από τα υπόλοιπα και ενδεχομένως εξηγεί σε ένα βαθμό τη δημοφιλία του, είναι η χαμηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 13% στο τελικό προϊόν, κάνοντάς το ιδιαίτερα αγαπητό ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν ή πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους. Αναγνωρίσθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ήδη από το 1994 -1996 για την Ε.Ε.- αλλά βέβαια η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου.

  • ΠροέλευσηΔομοκός
  • ΔομήΜαλακό και αλοιφώδες
  • ΓάλαΜείγμα πρόβειου και κατσικίσιου

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Φρέσκο, αλοιφώδες λευκό τυρί, από παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα ή μείγμα του με πρόβειο.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται από ζώα, που εκτρέφονται αποκλειστικά στην περιοχή του Δομοκού του (πρώην) νομού Φθιώτιδος και πιο συγκεκριμένα στα όρια που καθορίζονται στο ΦΕΚ 16 Β΄/ 14-1-1994. Στην ίδια περιοχή πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής του τυριού.

Μέθοδος παραγωγής:

Με το ίδιο ΦΕΚ καθορίζεται και η διαδικασία παραγωγής, που ελάχιστα διαφέρει από αυτήν που παραδοσιακά ακολουθούσαν οι εμπειρικοί τυροκόμοι εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το γάλα θερμαίνεται στους 75οC περίπου, για 30 δευτερόλεπτα και μετά ψύχεται στους 27-28οC. Στη συνέχεια τοποθετείται εντός τυρολέβητος σε χώρο 20-22οC, με ή χωρίς πυτιά, όπου παραμένει μέχρι το σχηματισμό πήγματος. Ακολούθως το πήγμα πολτοποιείται και εισάγεται σε υφασμάτινους σάκους για στράγγιση. Η στράγγιση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί, όταν το πήγμα αποκτήσει υγρασία 75-80% κατά βάρος. Το στραγγισμένο πήγμα αλατίζεται, αναμιγνύεται για να αποκτήσει ομοιογένεια και συσκευάζεται σε δοχεία ή διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους με θερμοκρασία κατώτερη των 4οC μέχρι τη διάθεσή του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Αλοιφώδες τυρί, χωρίς επιδερμίδα και σχήμα, με λευκό χρώμα. Μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία 75% κατά βάρος, λιπαρά 40% κατ’ ελάχιστο επί ξηρού, που πρακτικά μεταφράζεται σε 13% περίπου στο τυρί ως έχει και αλάτι που δεν ξεπερνά το 1,5% συνήθως.

Εποχικότητα:

Αν και παραδοσιακά παραγόταν κατά την καλοκαιρινή περίοδο, σήμερα είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο.

Χρήσεις:

Αλείφεται σε ψωμί ή παξιμάδι, αλλά και συμμετέχει σε πολλές συνταγές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής.

Κατίκι Δομοκού Π.Ο.Π

Σχετικά Άρθρα

Καλοκαιρινοί τυρομεζέδες

12673 hearts

Τα τυριά της άνοιξης

12567 hearts

Όταν το τυρί συνάντησε το αχλάδι

10060 hearts

Ένα τυρένιο ντιπ για όλες τις ώρες

13105 hearts

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Γευστικά ταξίδια
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις

Aκολουθήστε μας

  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης
© 2021. All rights reserved.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ.

Cheese Lovers
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.