Caciocavallo
Χώρα: ΙταλίαΠρόκειται για ένα ημίσκληρο τυρί που αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιταλικής μεθόδου παρασκευής, της “pasta filata”, κατά την οποία το τυρόπηγμα τραβιέται και τεντώνεται σε μακριές ίνες. Φτιάχνεται κυρίως στη Νότια Ιταλία με πολλές τοπικές παραλλαγές. Παρασκευάζεται από αγελαδινό, κατσικίσιο, γίδινο ή βουβαλίσιο γάλα και μπορεί να είναι και καπνιστό. Κατά τις πρώτες 30 ημέρες της ωρίμανσής του είναι γλυκό και βουτυράτο, αλλά μετά τις 90 ημέρες αποκτά έντονη γεύση με νότες λαδιού και κυνηγιού.
- ΠροέλευσηBasilicata
- ΔομήΜαλακό
- ΓάλαΑγελαδινό, κατσικίσιο, γίδινο ή βουβαλίσιο