• Αρχική
  • Ποιοί είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese Lovers
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΤΥΡΙ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρχική » Τυριά του Κόσμου » Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π

Τυριά του κόσμου
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Μεξικό
  • Κίνα
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

Nότια Ευρώπη

  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία

Ανατολική Ευρώπη

  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική

Βόρεια Αμερική

  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς

Βόρεια Ευρώπη

  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία

Δυτική Ασία

  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία

Δυτική Ευρώπη

  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Κεντρική Ευρώπη

  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία

Νότια Αμερική

  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή

Νότια Ασία

  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π

Χώρα: Ελλάδα

Υπερβάλλοντας ίσως κανείς θα μπορούσε να ισχυρισθεί πως η Κεφαλογραβιέρα είναι ένα τυρί-υβρίδιο, μια και συνδυάζει τα χαρακτηριστικά δυο άλλων τυριών. Αφενός των σκληρών, αλμυρών τυριών, που λόγω του σχήματός τους συνηθίσαμε να λέμε Κεφαλοτύρια και αφετέρου της νεωτεριστικής Γραβιέρας. Τα σκληρά, πολύ αλατισμένα κεφαλοτύρια, ανεξάρτητα από την ονομασία που έχουν σε κάθε περιοχή, δηλώνουν, κατ’ αρχάς, την ανάγκη των παλιότερων τυροκόμων να συντηρήσουν το προϊόν τους, σε εποχές που τα συστήματα ψύξης ήταν άγνωστα. Από την άλλη, η Γραβιέρα με την «ξενόφερτη» τεχνική και την ήπια, κάποτε γλυκιά γεύση της, έγινε γρήγορα δημοφιλής εκτοπίζοντας τα παραδοσιακά κεφαλοτύρια από το καθημερινό τραπέζι. Οπότε η δημιουργία του «υβριδίου» ήταν μάλλον αναπόφευκτη. Η Κεφαλογραβιέρα αναγνωρίσθηκε ως τυρί ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996, σε αντίθεση με το Κεφαλοτύρι, που απορρίφθηκε, για λόγους που θα χρειαζόμαστε πολύ χώρο για να αναλύσουμε.
Η ιστορία θέλει την τεχνική της Κεφαλογραβιέρας να τελειοποιείται στην Ήπειρο, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, από τον τεχνολόγο Αλέξη Παπά. Βέβαια, αν αυτή την ιστορία την διηγηθεί κανείς σε τυροκόμους από άλλες περιοχές, μάλλον θα δεχθεί τη μήνι τους, καθώς όλοι πιστεύουν ότι η Κεφαλογραβιέρα φτιαχνόταν πάντα στον τόπο τους!

  • ΠροέλευσηΑιτωλοακαρνανία, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία
  • ΔομήΣκληρό
  • ΓάλαΠρόβειο ή μείγμα αυτού με κατσικίσιο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Σκληρό τυρί, από πρόβειο γάλα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί κατσικίσιο σε ποσοστό έως 10% το πολύ.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από ζώα που εκτρέφονται στις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Στις ίδιες περιοχές πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις ωρίμανσης του τυριού.

Μέθοδος παραγωγής:

Η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 32-34οC. Το δημιουργούμενο τυρόπηγμα διαιρείται μετά από 35 λεπτά περίπου. Αναθερμαίνεται υπό συνεχή ανάδευση στους 48οCπερίπου, τοποθετείται σε καλούπια και υποβάλλεται σε πίεση. Ακολούθως το τυρί μεταφέρεται σε χώρο θερμοκρασίας 14-16οCκαι σχετικής υγρασίας 85% περίπου. Μετά μία μέρα τοποθετείται σε άλμη 18-20 Beγια δύο μέρες περίπου. Η ωρίμανση του τυριού γίνεται αρχικά σε θαλάμους με θερμοκρασία 14-16οCκαι σχετική υγρασία 85-90%. Στο στάδιο αυτό, διενεργούνται περίπου 10 ξηρά, επιφανειακά αλατίσματα με ταυτόχρονη αναστροφή. Όταν ολοκληρωθεί το αλάτισμα, το τυρί μεταφέρεται σε θαλάμους με θερμοκρασία μικρότερη των 6οCγια να ολοκληρωθεί η ωρίμανση. Η ωρίμανση συνολικά διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Παρασκευάζεται σε κυλινδρικά κεφάλια, βάρους 4-6, 8, 10-12 κιλών, αλλά συχνότερα τη βρίσκουμε σε κομμάτια. Η επιδερμίδα της είναι λεπτή και σκληρή, με κιτρινωπό ή ανοιχτό γκρίζο χρώμα, ενώ η σκληρή και ελαφρά ελαστική μάζα της έχει υποκίτρινο χρώμα και πολλές τρύπες. Μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία 40% κατά βάρος, ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 40% επί ξηρού (γύρω στο 30% στο τυρί ως έχει) και αλάτι στο 2,5% ή και λίγο περισσότερο.

Εποχικότητα:

Η παραγωγή ακολουθεί τον κύκλο του πρόβειου γάλακτος. Αν αγαπάτε τις πιο έντονες γεύσεις, προτιμήστε τις Κεφαλογραβιέρες που έχουν παλαιώσει τουλάχιστον 6 μήνες. Τότε η μάζα τους χάνει την παραπανίσια υγρασία και συμπυκνώνονται τα αρώματα και η γεύση.

Χρήσεις:

Επιτραπέζιο τυρί, που συμμετέχει άνετα σε «πιατέλες τυριών» ή σε σάντουιτς, αλλά γίνεται επίσης ωραίο σαγανάκι, ενώ νοστιμίζει πίτες, τάρτες αλλά και γεμιστά κρέατα. Η αρμύρα του αναζητά ένα λευκό ξηρό κρασί, περασμένο από βαρέλι ή εναλλακτικά ένα ελαφρά ημίξηρο ροζέ.

Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π

Σχετικά Άρθρα

Απίστευτα νόστιμες συνταγές με λάχανο και ελληνικά τυριά!

35396 hearts

«Οι χρυσοί κανόνες για το τέλειο πάρτι κρασιού – τυριού»

6444 hearts

Φουλ του τυριού στο γιορτινό τραπέζι

11497 hearts

Πατάτες με τυρί: ποιος θα αντισταθεί;

48065 hearts

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Γευστικά ταξίδια
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις

Aκολουθήστε μας

  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης
© 2021. All rights reserved.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ.

Cheese Lovers
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.