• Αρχική
  • Ποιοί είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese Lovers
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΤΥΡΙ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρχική » Τυριά του Κόσμου » Ξινότυρο (Ξινομυζήθρα) Κρήτης Π.Ο.Π

Τυριά του κόσμου
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Μεξικό
  • Κίνα
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

Nότια Ευρώπη

  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία

Ανατολική Ευρώπη

  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική

Βόρεια Αμερική

  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς

Βόρεια Ευρώπη

  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία

Δυτική Ασία

  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία

Δυτική Ευρώπη

  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Κεντρική Ευρώπη

  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία

Νότια Αμερική

  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή

Νότια Ασία

  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Ξινότυρο (Ξινομυζήθρα) Κρήτης Π.Ο.Π

Χώρα: Ελλάδα

Με την ονομασία Ξινομυζήθρα συναντάμε αρκετά τυριά σχεδόν σε ολόκληρο τον χώρο του Αιγαίου, τα οποία όμως διαφέρουν μεταξύ τους τόσο ως προς το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται όσο και ως προς την τεχνική παρασκευής. Η Ξινομυζήθρα Κρήτης είναι η μοναδική, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, που έχει αποκτήσει καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ήδη από το 1994. Η σύγχρονη διαδικασία παραγωγής της ενσωματώνει αρκετά στοιχεία της τυροκομικής παράδοσης, όπως καταγράφεται στις διηγήσεις παλιών κτηνοτρόφων, κυρίως από τις κεντρικές περιοχές του νησιού. Συγγενεύει, γευστικά, με τα δυο άλλα λευκά τυριά ΠΟΠ της Κρήτης, το Ξύγαλο Σητείας και το Πηχτόγαλο Χανίων, με τη διαφορά ότι αυτά παράγονται από πλήρες γάλα.

  • ΠροέλευσηΚρήτη
  • ΔομήΜαλακό, κοκκώδες
  • ΓάλαΜείγμα πρόβειου, κατσικίσιου ή αγελαδινού

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Μαλακό, λευκό, αλοιφώδες τυρί τυρογάλακτος. Το τυρόγαλα προέρχεται αποκλειστικά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγμα τους.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται μέσα στα όρια της Περιφέρειας Κρήτης, όπου πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης του τυριού.

Μέθοδος παραγωγής:

Η πρώτη φάση της παραγωγικής διαδικασίας δεν διαφέρει από αυτήν της κοινής μυζήθρας. Περιλαμβάνει δηλαδή θέρμανση του τυρογάλακτος έως τους 92ο C, υπό συνεχή ανάδευση, με ενδιάμεση προσθήκη έως 15% πλήρους αιγοπρόβειου γάλακτος (πρόσγαλα) πάντα από την Κρήτη. Το πήγμα που σχηματίζεται, μετά από παραμονή σε ακινησία για 30 λεπτά περίπου, μεταφέρεται σε καλούπια και στραγγίζει για 3-5 ώρες, οπότε και αρχίζει η διαφοροποίηση της Ξινομυζήθρας. Μετά τη στράγγιση προστίθεται στο πήγμα 1,5-2% αλάτι και αναμειγνύεται προσεκτικά για να αποκτήσει ομοιογενή σύσταση. Στη συνέχεια τοποθετείται σε υφασμάτινους σάκους και πιέζεται για μία περίπου εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας αυξάνεται η οξύτητά του και αποκτά υπόξινη έως όξινη γεύση. Το πιεσμένο πήγμα τοποθετείται σε βαρέλια με πολλή προσοχή ώστε να μην υπάρχουν κενά στη μάζα του και μεταφέρεται σε θαλάμους με θερμοκρασία μικρότερη των 10ο C, όπου παραμένει επί δύο τουλάχιστον μήνες για να ωριμάσει, και στη συνέχεια διατίθεται στο εμπόριο. Κατά τη διάρκεια της ωρίμασης τα βαρέλια τοποθετούνται ανεστραμμένα στο χώρο ωριμάσεως με χαλαρά προσαρμοσμένο το κάλυμμά τους, ώστε η τυχόν αποβαλλόμενη υγρασία να μπορεί να απομακρυνθεί.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Μαλακό τυρί, χωρίς επιδερμίδα και σχήμα, με λευκό χρώμα και αλοιφώδη ή κοκκώδη υφή. Μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία 55% κατά βάρος, λιπαρά όχι λιγότερο από 45% επί ξηρού (ή γύρω στο 25% στο τυρί ως έχει) και αλάτι που συνήθως κυμαίνεται γύρω στο 1,5%.

Εποχικότητα:

Παραδοσιακά, παραγόταν προς το τέλος της Άνοιξης και την αρχή του Καλοκαιριού, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ευνοούσε την οξίνιση του τυροπήγματος. Με τη σύγχρονη τεχνολογία η περίοδος αυτή έχει επιμηκυνθεί σημαντικά.

Χρήσεις:

Κυρίως επιτραπέζιο τυρί, που ταιριάζει εξαιρετικά στον κρητικό ντάκο, τις ντοματοσαλάτες και τα λαδερά. Απαραίτητο στην παρασκευή της αυθεντικής σφακιανής πίτας, αλλά και πολλών άλλων συνταγών της κρητικής κουζίνας. Η ξινούτσικη γεύση του, αναζητά για συντροφιά ένα λευκό, ξηρό κρασί με τονισμένη οξύτητα.

Ξινότυρο (Ξινομυζήθρα) Κρήτης Π.Ο.Π

Σχετικά Άρθρα

Σύρος, πρωταγωνίστρια και στο τυρί;

8414 hearts

Ταξίδια στην Ελλάδα του τυριού: Στη Μήλο και στην Κίμωλο για σπάνιες εμπειρίες!  

16535 hearts

Σφακιανή πίτα: το μυστικό κρύβεται στο τυρί -και στο πάχος της!

119426 hearts

Ταξίδια στην Ελλάδα του τυριού: Τήνος και Νάξος

12530 hearts

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Γευστικά ταξίδια
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις

Aκολουθήστε μας

  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης
© 2021. All rights reserved.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ.

Cheese Lovers
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.