• Αρχική
  • Ποιοί είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese Lovers
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΤΥΡΙ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρχική » Τυριά του Κόσμου » Μανούρι Π.Ο.Π

Τυριά του κόσμου
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Μεξικό
  • Κίνα
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

Nότια Ευρώπη

  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία

Ανατολική Ευρώπη

  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία
  • Αλβανία
  • Βουλγαρία
  • Κροατία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Αιθιοπία
  • Νότια Αφρική

Βόρεια Αμερική

  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς

Βόρεια Ευρώπη

  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία
  • Δανία
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Φινλανδία

Δυτική Ασία

  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Γεωργία
  • Ισραήλ
  • Λίβανος
  • Συρία
  • Τουρκία

Δυτική Ευρώπη

  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Κεντρική Ευρώπη

  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία
  • Αυστρία
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Πολωνία
  • Σλοβακία
  • Τσεχία

Νότια Αμερική

  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή

Νότια Ασία

  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Φιλιππίνες

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Μανούρι Π.Ο.Π

Χώρα: Ελλάδα

Το Μανούρι ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των τυριών τυρογάλακτος, συγγενεύει δηλαδή με τη Μυζήθρα, με την οποία μοιράζεται την βασική τεχνική παρασκευής. Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ τους βρίσκεται στην λιποπεριεκτικότητα, μια και το Μανούρι κατατάσσεται στην κορυφή της κατηγορίας, επομένως είναι πιο νόστιμο αλλά και μάλλον ακατάλληλο για δίαιτες! Το όνομά του, που, κατά μία θεωρία, προέρχεται από το μεσαιωνικό μανός τυρός (μανός=αδύνατος, μαλακός), δηλώνει ίσως και την μακριά ιστορία του. Στις αρχές του 20ού αιώνα πάντως καταγράφεται ως «είδος πλουσιωτάτης εις λίπος και λίαν ευγεύστου μυζήθρας, παρασκευαζόμενον εις τινας περιοχάς της Ηπείρου, της Θράκης και της Μακεδονίας» και συνήθως προερχόταν από την τυροκόμηση ενός σκληρού τυριού, όπως το κασέρι ή ο μπάτζος. Βέβαια, η απόφαση αναγνώρισης της ΠΟΠ, μιας από τις δύο ελληνικές που αφορούν σε τυριά τυρογάλακτος, το 1994, περιόρισε την ζώνη παραγωγής του, αλλά η τεχνική ελάχιστα διαφέρει από αυτή που περιγράφει ο καθηγητής Σ. Γαλανός, πριν 100 χρόνια, στην Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια.

  • ΠροέλευσηΘεσσαλία και Μακεδονία
  • ΔομήΜαλακό ή κρεμώδες
  • ΓάλαΠρόβειο ή κατσικίσιο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Λευκό, μαλακό τυρί τυρογάλακτος. Παράγεται από τυρόγαλα πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή μειγμάτων τους, στο οποίο μπορεί να προστεθεί πλήρες πρόβειο ή γίδινο γάλα ή/και κρέμα τους.

Προέλευση:

Το τυρόγαλα, το γάλα και η κρέμα προέρχονται αποκλειστικά από ζώα που εκτρέφονται στις Περιφέρειες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, και της Θεσσαλίας.

Μέθοδος παραγωγής:

Το τυρόγαλα εμπλουτίζεται με κρέμα πρόβειου ή γίδινου γάλακτος, ώστε να εξασφαλιστεί λιποπεριεκτικότητα τουλάχιστον 2,5%. Ακολουθεί θέρμανση υπό συνεχή ανάδευση μέχρι τους 88-90ο C εντός 40-45΄ της ώρας. Όταν όμως η θερμοκρασία του τυρογάλακτος φθάσει τους 70-75ο C, προστίθεται 1% περίπου αλάτι και πρόβειο ή γίδινο γάλα ή κρέμα τους, σε αναλογία έως 25%. Στους 80ο C περίπου, εμφανίζονται οι πρώτες νιφάδες εξαιτίας αλλοδομής των πρωτεϊνών του ορού, οπότε επιβραδύνεται σημαντικά ο ρυθμός ανάδευσης, μέχρι πλήρους παύσης. Η θέρμανση εξακολουθεί μέχρι τους 88-90ο C. Στη θερμοκρασία αυτή παραμένει το πήγμα για 15-30΄ της ώρας και στη συνέχεια μεταφέρεται σε υφασμάτινους σάκους σχήματος κυλίνδρου για στράγγιση. Η στράγγιση διαρκεί 4-5 ώρες και μετά το τυρί μεταφέρεται σε ψυκτικούς θαλάμους, με θερμοκρασία 4-5ο C, όπου παραμένει μέχρι τη διάθεσή του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Συνήθως το βρίσκουμε σε κυλινδρικά μπαστούνια, με διάφορα βάρη, Λευκό, μαλακό αλλά όχι αλοιφώδες, χωρίς επιδερμίδα, με συνεκτική μάζα χωρίς τρύπες. Μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία 60% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 70% επί ξηρού, συνδυασμός που κατά κανόνα οδηγεί σε λιπαρά από 35% και πάνω, στο τυρί ως έχει. Το αλάτι κυμαίνεται γύρω στο 1%, αν και υπάρχουν παραγωγοί που το φτάνουν στο 2%.

Εποχικότητα:

Η παραγωγή του ταυτίζεται χρονικά με τα σκληρά τυριά από τα οποία προέρχεται το τυρόγαλα, καταναλώνεται όμως ευχάριστα όλο το χρόνο.

Χρήσεις:

Εξαιρετικό ως επιτραπέζιο τυρί, ειδικά στις πιο «αλμυρές» εκδοχές του, που μπορούν να συνοδεύσουν καλοκαιρινά πιάτα λαχανικών, αλλά και ως επιδόρπιο με μέλι ή ξερά φρούτα. Στη μαγειρική, προσθέτει γεύση σε πίτες και γλυκά. Προτιμά περισσότερο τα λευκά, ξηρά κρασιά με καλή οξύτητα και διακριτικά αρώματα.

Μανούρι Π.Ο.Π

Σχετικά Άρθρα

Τυροκαυτερή: Μια λιχουδιά, πολλές παραλλαγές

21354 hearts

Η ΗΠΕΙΡΟΣ Βιολογική Φέτα ΠΟΠ, το «καλύτερο ελληνικό τυρί» στον παγκόσμιο διαγωνισμό τυριού

6214 hearts

Πόσο καλά συνδυάζονται το τυρί, το κρασί και το ψωμί;

16530 hearts

Μανούρι: Kαι με γλυκό και με αλμυρό!

14989 hearts

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Γευστικά ταξίδια
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις

Aκολουθήστε μας

  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης
© 2021. All rights reserved.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ.

Cheese Lovers
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.