Danablu (Danish Blue Cheese)
Χώρα: ΔανίαΤο Danablu είναι ένα «μπλε» τυρί που πρωτοπαρασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα σε μια προσπάθεια να μιμηθεί το γαλλικό ροκφόρ. Χαρακτηρίζεται από την έντονη αλμυρή γεύση του, αν και λιγότερο έντονη από αυτή του ροκφόρ, και την ημίσκληρη υφή του.
Φτιάχνεται από πλήρες αγελαδινό γάλα και ομογενοποιημένη κρέμα και περιβάλλεται από μια βρώσιμη, κιτρινωπή και ελαφρώς υγρή φλούδα από κερί. Σερβίρεται τριμμένο σε σαλάτες, σαν επιδόρπιο με φρούτα ή σαν άλλειμα σε ψωμί ή κράκερ.
Στα ελληνικά προφέρεται Νταναμπλου.