Το τυρί και τα γαλακτοκομικά γενικότερα θεωρούνται σημαντικές προσθήκες για μία ολοκληρωμένη και υγιεινή διατροφή. Ποια είναι όμως τα καταλληλότερα για το πρωινό μας;

iStock-1185456097.jpg

Η κατανάλωση πρωινού γεύματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μετά τη παρατεταμένη βραδινή νηστεία ο οργανισμός μας βρίσκεται σε ατονία. Ένα πλούσιο πρόγευμα μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό μας με ενέργεια, πράγμα που οδηγεί στην καλύτερη απόδοση στην εργασία, είτε αυτή είναι πνευματική, είτε χειρωνακτική.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται επίσης με τη βελτίωση της μνήμης και της ακαδημαϊκής επίδοσης, αλλά και με την πρόληψη και διαχείριση νοσημάτων όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, το Μεταβολικό Σύνδρομο και η παχυσαρκία.

Είναι σημαντικό, το πρωινό που θα καταναλώσουμε να είναι πλήρες και ισορροπημένο, γι’ αυτό και θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο και βιταμίνες.

Τα τυριά έχουν θέση στο πρωινό μας;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να λείπουν από το πρωινό μας γεύμα, καθώς μας εφοδιάζουν με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και βιταμίνες όπως (Β2, Β12, Α, D). Τα τυριά λοιπόν αξίζουν και με το παραπάνω μια θέση στο πρωινό μας τραπέζι, αφού πέρα από τα θρεπτικά συστατικά, μπορούν να καταναλωθούν από μεγάλη μερίδα ατόμων, όπως και από άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.  

Ποια είναι τα καλύτερα τυριά που μπορούμε να καταναλώσουμε στο πρωινό;

Ως χώρα έχουμε μεγάλη παραγωγή σε τυροκομικά προϊόντα και μια μεγάλη λίστα με ΠΟΠ τυριά που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας γεύμα. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε στην επιλογή του τυριού είναι τα λιπαρά και το αλάτι που περιέχει, ώστε να επωφεληθούμε καταναλώνοντάς το χωρίς να επιβαρυνθούμε ιδιαίτερα όσον αφορά το σωματικό μας βάρος και την υγεία μας.

Έτσι για ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα χαμηλό σε αλάτι επιλέγουμε τυριά όπως: φρέσκο ανθότυρο, ανάλατη φρέσκια μυζήθρα και ξύγαλο Σητείας.

Συγκεκριμένα, 1 μερίδα (60 γρ.):

Φρέσκο Ανθότυρο  

108 θερμίδες, 6.9 γρ. πρωτεΐνης, 8.4 γρ. λιπαρά, 21 mg. νάτριο, 121.2 mg. ασβέστιο

Ανάλατη Φρέσκια Μυζήθρα

129 θερμίδες, 8.5 γρ. πρωτεΐνης, 11 γρ. λιπαρά, 116.4 mg νάτριο, 147 mg ασβέστιο

Ξύγαλο Σητείας

 5.3 γρ. πρωτεΐνης, 7.68 γρ. λιπαρά, μικρή ποσότητα αλατιού

Για ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε θερμίδες επιλέγουμε τυριά όπως: Κατίκι Δομοκού, Ζεμύθα Ήπειρος, κατσικίσιο τυρί, ημίσκληρο τυρί light, τυρί cottage.

Συγκεκριμένα, 1 μερίδα (60 γρ.):

Ζεμύθα Ήπειρος

81 θερμίδες, 16.2 γρ. πρωτείνη, 0.6 γρ. λιπαρά, 84 mg ασβέστιο

Ημίσκληρο τυρί light

164 θερμίδες, 17.4 γρ πρωτείνη, 10.6 γρ. λιπαρά, 320 mg νάτριο, 300 mg ασβέστιο

Κατσικίσιο τυρί

152 θερμίδες, 10 γρ. πρωτεΐνη, 12.4 γρ λιπαρά, 446 mg νάτριο, 168 mg ασβέστιο

Τυρί cottage με 1% λιπαρά

43.2 θερμίδες, 7.4 γρ. πρωτεΐνη, 0.6 γρ. λιπαρά, 243.6 mg νάτριο, 36.6 mg ασβέστιο

Κατίκι Δομοκού

102 θερμίδες, 6 γρ. πρωτείνη, 7.8 γρ λιπαρά, 280 mg  νάτριο, 104 mg ασβέστιο

Ενδεικτικές προτάσεις πρωινού:

  • Φρυγανιές ολικής με φρέσκο ανθότυρο, μέλι και καρύδια ανάλατα.
  • Ομελέτα με ασπράδια, διάφορα λαχανικά και ανάλατη φρέσκια μυζήθρα.
  • Ψωμί ολικής με ξύγαλο Σητείας, ντοματίνια και αυγό βραστό.
  • Pancakes με (1/2 φλ βρώμη, 3 αυγά, ½ φλ cottage) και γαρνίρουμε με μέλι και φρούτα εποχής.
  • Ψωμί πολύσπορο με κατίκι Δομοκού, γαλοπούλα και 1 ποτήρι φυσικό χυμό.

Συμπερασματικά, όλα τα παραπάνω τυριά είναι οι καλύτερες επιλογές για να καταναλώσουμε ως πρωινό, καθώς μας προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας και ταυτόχρονα βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και μιας γενικότερα καλής υγείας.