Μια ερώτηση που σίγουρα απασχολεί τους περισσότερους γονείς. Ακριβώς όπως το γιαούρτι, το τυρί μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή του μωρού όταν περάσει τους 6 μήνες.
Οι αρχικές συμβουλές
Το ξεκίνημα γίνεται πάντοτε με μαλακά τυριά που είναι εύκολα για κατανάλωση από το μωρό.
Το πιο εύκολο τυρί γευστικά για ένα βρέφος είναι ένα ανάλατο φρέσκο ανθότυρο (μυζήθρα), χωρίς πολλά λιπαρά και χωρίς αλάτι φυσικά. Από τα διεθνή τυριά, στην ίδια κατηγορία (αν και έχει λίγο αλάτι) είναι το cottage.
Δίνετε στα πιτσιρίκια σας τυρί τριμμένο ή λιωμένο για να αποφύγετε τους κινδύνους πνιγμού.
Ποια είναι τα οφέλη από την εισαγωγή τυριού (και άλλων γαλακτοκομικών όπως τογιαούρτι) στη διατροφή του μωρού μου;
Πλούσια σε ασβέστιο.
Καλή πηγή βιταμίνης Α, συμπλέγματος Β και D.
Περιέχει πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.
Συνολικά, είναι μια σοβαρή πηγή ενέργειας για τα μικρά παιδιά. Τα γιαούρτια και τα τυριά είναι τα καλύτερα πρώτα γαλακτοκομικά προϊόντα για το μωρό σας. Αλλά εάν το μωρό σας είναι αλλεργικό στη λακτόζη ή είναι αλλεργικό στο γάλα ή υπάρχει ιστορικό αλλεργιών, εποχιακών αλλεργιών, άσθματος κ.λπ. στην οικογένεια, ο παιδίατρος σας θα σας συμβουλεύσει να περιμένετε λίγο περισσότερο πριν εισάγετε το τυρί και το γιαούρτι στη δίαιτά του. Τα περισσότερα ξεπερνούν τις αλλεργίες τους, οπότε είναι καλύτερο να περιμένετε και να παρακολουθήσετε την εξέλιξη*.
Τι τυριά να προτιμήσω για το μωρό μου;
Από το ξεκίνημα έως το 1 έτος: Επιλέξτε μαλακά τυριά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και μαλακή γεύση, όπως είναι η φρέσκια μυζήθρα (ανθότυρο), το μανούρι, η ρικότα και το cottage cheese.
Από 1 έως 3 χρονών: Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν το πολύ έως 2 γρ. αλάτι ημερησίως. Επομένως, μέχρι το πιτσιρίκι σας να κλείσει τα τρία του χρόνια, τα όρια κατανάλωσης αλατιού συνεχίζουν να είναι πολύ χαμηλά. Επομένως, προτιμήστε τα ανάλατα τυριά που έχετε ήδη εισάγει και προσθέστε το Κατίκι Δομοκού, την Ξινομυζήθρα, το Κασέρι και, αν την αγαπάτε, τη μοτσαρέλα.
Από 4 ετών και μετά: Μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί να απολαμβάνει όλα τα είδη τυριών, φυσικά σε ελεγχόμενη ποσότητα. Η ισορροπημένη παιδική διατροφή περιλαμβάνει 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, που σε μετάφραση σημαίνει ότι οι 2 από αυτές θα μπορούσαν να είναι μια μερίδα (45γρ.) ή 1 σπιρτόκουτο ή δύο μπαστουνάκια τυρί. Αφήστε το μικρό σας να πειραματιστεί χωρίς να το πιέζετε. Η καθημερινή παρουσία τυριού στο οικογενειακό τραπέζι, η αγαπημένη μας φέτα ή κάποιο άλλο, θα οδηγήσουν το χεράκι του στην πρώτη δοκιμή. Αν από την άλλη το πιέσετε να δοκιμάσει, μπορεί και να αποκλείσει κάποιο συγκεκριμένο τυρί από τη διατροφή του ακόμη και ως ενήλικας.
Μπορώ να δώσω στο παιδί σπιτικό τυρί;
Έχετε αποφασίσει να γίνετε οικιακοί τυροκόμοι; Το σπιτικό τυρί είναι καλή επιλογή και μπορείτε να το εισάγετε στη διατροφή του μετά τον 18ο μήνα, αρκεί να το φτιάχνετε με παστεριωμένο γάλα.
Μπορώ να δώσω τυρί σε μωρό με δυσανεξία στη λακτόζη;
Στην περίπτωση που το παιδί σας παρουσιάζει δυσανεξία, τα σκληρά τυριά είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου με σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λακτόζη. Τυριά όπως η γραβιέρα, η κεφαλογραβιέρα και το Κασέρι μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα στη διατροφή του.
Από την άλλη, τα φρέσκα μαλακά τυριά όπως η μοτσαρέλα, το cottage cheese, το μανούρι, η ξινομυζήθρα, το ανθότυρο έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Επομένως, αν το βρέφος παρουσιάσει δυσανεξία στη λακτόζη, αυτά τα τυριά θα εισαχθούν αργότερα, ανάλογα με το βαθμό δυσανεξίας.
Είναι πράγματι καλή πηγή ασβεστίου;
Τα τυριά μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα και σε σχέση με την πρόσληψη ασβεστίου, με τα σκληρά να έχουν περισσότερο. Όσο πιο σκληρό είναι το τυρί τόσο περισσότερο ασβέστιο περιέχει. Τέτοια τυριά είναι η παρμεζάνα, το κασέρι και η γραβιέρα. Και τα μαλακά τυριά όμως μπορούν να ανταπεξέλθουν στις διατροφικές ανάγκες του βρέφους όσον αναφορά στην πρόσληψη ασβεστίου.
Συστάσεις για τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο:
ηλικία |
αγόρια |
κορίτσια |
0-6 μηνών |
200 mg |
200 mg |
7-12 μηνών |
260 |
260 |
1-3 ετών |
700 |
700 |
4-8 ετών |
1000 |
1000 |
9-13 ετών |
1300 |
1300 |
14-18 ετών |
1300 |
1300 |
Κάποιες προτάσεις
• Ανακατέψτε μαλακό ανάλατο τυρί όπως το cottage, το ανθότυρο (η ανάλατη μυζήθρα) ή ξινομυζήθρα με τα βραστά λαχανικά του και βάλτε τα στο μούλτι. Θα έχετε ένα πολύ νόστιμο, τυρένιο πουρέ λαχανικών.
• Προσθέστε 1 κουταλιά μαλακό τυρί στις χορτόσουπές του ή ακόμη και στις φρουτόκρεμες.
- • Αν αγαπάει το γιαούρτι, αλά αρνείται το τυρί, αρχίστε να προσθέτετε λίγο λίγο τυρί κρέμα στο γιαούρτι του ανακατεύοντας πολύ καλά και αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα του τυριού εις βάρος του γιαουρτιού.
• Κόψτε γραβιέρα ή κασέρι σε μπαστουνάκια και δώστε το στο παιδί σαν σνακ σε συνδυασμό με μπαστουνάκια λαχανικών.
• Προσθέστε τυρί σε μπιφτέκια λαχανικών, ομελέτες, αλμυρά μάφιν και κέικ.
* Τι γίνεται με τις αλλεργίες και τις δυσανεξίες;
Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών/δυσανεξιών στα βρέφη μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και είναι δύσκολο να διακριθούν από άλλες τυπικές ασθένειες του μωρού. Συμπτώματα αλλεργίας στο γάλα και τα προϊόντα του μπορεί να εμφανιστούν είτε άμεσα, δηλαδή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά μετά τη χορήγηση γαλακτοκομικών, είτε καθυστερημένα, δηλαδή ύστερα από πολλές ώρες ή ημέρες. Μπορεί δε η αλλεργία να είναι μεικτού τύπου, δηλαδή να συνδυάζονται και τα δύο. Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως το να καθορίσετε αν το παιδί έχει μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία δεν είναι τόσο εύκολο. Μέχρι τότε χρειάζεται προσοχή, διαρκής παρακολούθηση και επαγρύπνηση, καθώς και συστηματική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας.
Οι αντιδράσεις συχνά μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αλλάξουν από μια πραγματική αλλεργία σε δυσανεξία ή ευαισθησία. Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη ωρίμαση του πεπτικού συστήματος των βρεφών, το οποίο βελτιώνεται σημαντικά από την ηλικία των 12 μηνών και μετά. Η παρακολούθηση θα πρέπει να γίνεται όσο υπάρχει συμπτωματολογία (στην αναγνώριση των συμπτωμάτων χρειάζεται καθοδήγηση από το παιδίατρο).
Η πλειοψηφία των παιδιών απευαισθητοποιείται σε ικανοποιητικό βαθμό κοντά στην ηλικία των 3 (μέχρι τότε καλό θα είναι να είναι να παρακολουθούνται).
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαρία Π.Μπίζιου, MSc, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, www.nutri-brain.com, για τις διευκρινίσεις και τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες.