Ο διαβήτης απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι περίπου 9% του πληθυσμού, δηλαδή 900.000 άτομα πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ υπολογίζεται και ένα ποσοστό 3% – 4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Ο διαβήτης τύπου Ι αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους.
Η διατροφή είναι άρρηκτα δεμένη με τη ρύθμιση του διαβήτη, αφού τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξομειώνονται αναλόγως με τις τροφές που καταναλώνονται.
Η θέση του τυριού στη διατροφή των διαβητικών έχει γίνει αντικείμενο διαφωνίας στην επιστημονική κοινότητα.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, το τυρί θεωρείτο απαγορευμένο για τους διαβητικούς, λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται στα περισσότερα είδη τυριού και τα οποία θεωρούνται επιβλαβή για την ήδη επιβαρυμένη καρδιαγγειακή υγεία των διαβητικών.
Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως τα θρεπτικά στοιχεία του τυριού, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη και κάποια λιπαρά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι ορισμένα είδη τυριού και σε συγκεκριμένες ποσότητες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 12%.
Σύμφωνα με τη μελέτη, 55 γραμμάρια τυριού τη μέρα, παρέχουν όλα τα οφέλη χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό ενός διαβητικού. Στη μελέτη σημειώνεται πως το τυρί πιθανότατα περιέχει και άλλους τύπους λιπαρών (εκτός των κορεσμένων) τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Αναφέρεται ακόμη πως κατά τη διάρκεια της ζύμωσης του τυριού, πιθανώς πυροδοτούνται κάποιες αντιδράσεις που προστατεύουν από τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες.
Μάλιστα, στην εν λόγω μελέτη δεν προέκυψε αντίστοιχος προστατευτικός ρόλος άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων ενάντια στον διαβήτη.
Γενικά, το τυρί ανήκει στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και αποτρέπει την κατανάλωση υδατανθράκων.
Τα παραπάνω δημιουργούν αισιοδοξία στους λάτρεις του τυριού, όμως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως η ασφαλέστερη διατροφή είναι αυτή που αποφεύγει τις υπερβολές. Ειδικά στην περίπτωση χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, ο θεράπων ιατρός και ο κλινικός διαιτολόγος είναι εκείνοι που θα καθορίσουν το διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ασθενή.
Ως γενική συμβουλή, οι ειδικοί συνιστούν στους διαβητικούς να επιλέγουν μικρές μερίδες, να αναζητούν κυρίως τα τυριά που έχουν λίγες θερμίδες και τα υπόλοιπα να τα χρησιμοποιούν σε μικρές ποσότητες και όχι υπερβολικά συχνά.