Το τυρί και τα λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα συχνά μπαίνουν στη λίστα των «απαγορευμένων» για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη αίματος, αφού θεωρούνται πλούσια σε λιπαρά. Πρέπει όντως να «εξορίσουμε» το τυρί από το τραπέζι μας, αν προσέχουμε τη χοληστερίνη μας; Το cheeselovers συγκέντρωσε τις πιο «sos» ερωτήσεις επί του θέματος και τις απαντήσεις των ειδικών.

Πόση χοληστερίνη έχει το τυρί;

Υπάρχουν δεκάδες είδη τυριών, τα οποία διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ως προς τη διατροφική αξία. Ο γενικός κανόνας λέει πως όσο λιγότερα λιπαρά έχει το τυρί ανά γραμμάριο βάρους, τόσο μικρότερη τείνει να είναι και η περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη.

Στις περισσότερες συσκευασίες μπορούμε να διαβάσουμε αναλυτικές διατροφικές πληροφορίες για το τυρί που επιλέγουμε κάθε φορά. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον το απαιτεί η κατάσταση της υγείας μας, συμβουλευόμαστε διατροφολόγο ο οποίος θα μας κατατοπίσει λεπτομερώς για το πρόγραμμα διατροφής που πρέπει να ακολουθούμε και το πώς θα εντάξουμε τα τυριά στις καθημερινές μας επιλογές.

Ανεβάζει το τυρί τη χοληστερόλη του αίματος;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, το τυρί αποτελεί την κυριότερη πηγή χοληστερίνης στη δυτικού τύπου διατροφή. Ωστόσο, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση ανάμεσα στην ποσότητα χοληστερίνης που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας και στα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition έδειξε πως δεν υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και την καρδιοπάθεια μετά την ηλικία των 55 ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά ήταν λιγότερο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από εγκεφαλικό επεισόδιο.

{relatedarticle 586}

Μια άλλη μελέτη, στην επιθεώρηση Food & Nutrition Research, συνέκρινε τα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος μεταξύ ατόμων που κατανάλωναν τυρί και ατόμων που είχαν κόψει το τυρί για διάστημα οκτώ εβδομάδων. Οι μετρήσεις που έκαναν οι ερευνητές δεν υπέδειξαν διαφορές στα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος των δύο ομάδων.

Πρέπει να αποφεύγουμε το τυρί αν έχουμε υψηλή χοληστερίνη;

Οι διαθέσιμες έρευνες φαίνεται να «δικαιώνουν» το τυρί, αλλά είναι δύσκολο να δοθεί μια γενική οδηγία για όλους. Κι αυτό γιατί ο ρόλος της διατροφής στα επίπεδα της χοληστερίνης πρέπει να κρίνεται συνολικά και όχι με γνώμονα μεμονωμένες ομάδες τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τυριού στο πλαίσιο μιας διατροφής που είναι πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ αντίθετα αν η διατροφή ακολουθεί το μεσογειακό πρότυπο το τυρί δεν κρίνεται απαγορευμένο.

Για όσους έχουν διαγνωσμένα προβλήματα που σχετίζονται με τα λιπίδια του αίματος, ο θεράπων ιατρός και ο διατροφολόγος είναι εκείνοι που θα δώσουν την εξατομικευμένη απάντηση στο «ποιο και πόσο τυρί».

Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε;
Αυτό που λέμε πάντα και για όλες τις κατηγορίες τροφών: κατανάλωση με μέτρο! Το τυρί από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στη χοληστερίνη του αίματος. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που καθορίζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης είναι το σωματικό βάρος, η κληρονομικότητα και η φυσική κατάσταση.

Πηγή: Medical News Today