Όσοι είναι γονείς, το κάνουν αμέσως εικόνα: τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση ζητούν κάτι να τσιμπολογάνε και η μαμά προσπαθεί ματαίως να αποφύγει τα τσίπς και να τα πείσει να φάνε κάτι πιο υγιεινό για να μην παχύνουν.

Σε αυτή την προσπάθεια, οι μαμάδες έχουν σύμμαχο το τυρί: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics, συμπεραίνει πως λίγο τυρί – σκέτο ή με λαχανικά – μπορεί να χορτάσει τα παιδιά όσο και τα τσιπς ή άλλα ανθυγιεινά σνακ, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό τους με βλαπτικές ουσίες και περιττό λίπος.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές, του Cornell University στη Νέα Υόρκη και της Cleveland Clinic στο Cleveland, ζήτησαν από μια ομάδα 201 παιδιών τρίτης έως έκτης τάξης δημοτικού να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω σνακ: τσιπς, τυρί, λαχανικά ή συνδυασμό τυριού και λαχανικών. Τα παιδιά μπορούσαν να φάνε όσο θέλουν μέχρι να χορτάσουν ενώ παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια για 45 λεπτά. Τους ζητήθηκε επίσης να βαθμολογήσουν την αίσθηση κορεσμού τρείς φορές: πριν αρχίσουν να τρώνε, την ώρα που έτρωγαν καθώς και 20 λεπτά αργότερα.

{relatedarticle 643}

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έφαγαν σνακ λαχανικών και τυριού ή απλού τυριού είχαν το ίδιο επίπεδο κορεσμού σε σύγκριση με αυτά που κατανάλωσαν τσιπς, ήταν δηλαδή το ίδιο χορτάτα, παρ’ ότι είχαν προσλάβει σημαντικά λιγότερες θερμίδες.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά που έφαγαν τυρί και λαχανικά κατανάλωσαν 725 λιγότερες θερμίδες σε σχέση με την ομάδα των τσιπς, παρόλο που το τυρί γενικά δεν θεωρείται light τροφή. Ακόμα και η ομάδα που επέλεξε μόνο τυρί κατανάλωσε λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα παιδιά που επέμειναν στα τσιπς.
Η εξήγηση έχει ως εξής: τα σνακ που είναι περιέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, όπως τα λαχανικά και το τυρί, χορταίνουν νωρίτερα και με λιγότερη ποσότητα.

chips cheeselovers2

Ο επικεφαλής της έρευνας Brian Wansink, , δήλωσε ότι δεν υπάρχει μαγικό τρόφιμο που θα τερματίσει την παιδική παχυσαρκία αλλά αν αντικαθιστούμε ορισμένες τροφές μπορούμε να μειώσουμε τις θερμίδες για τα παιδιά μας και παράλληλα να τα «εκπαιδεύσουμε» σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα τα ακολουθούν σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Έτσι, την επόμενη φορά που τα παιδιά θα «αράξουν» μπροστά στην οθόνη, ας τους προσφέρουμε κάτι διαφορετικό: μερικά από τα αγαπημένα τους τυριά, με τοματίνια, στικς καρότου και αγγουριού ίσως και λίγα κριτσίνια. Δεν θα πουν όχι σε τέτοια λιχουδιά και σταδιακά θα «ξεχάσουν» τα τσιπς.