Τυρί, γιαούρτι, γάλα, δεν παχαίνουν τα παιδιά. Αυτό συμπεραίνει μια νέα διεθνής μελέτη, με επικεφαλής έναν ‘Έλληνα ερευνητή της διασποράς.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε το Μάιο, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας στη Βιέννη, αξιολόγησε 95 έρευνες των τελευταίων 27 ετών, για τη σχέση γαλακτοκομικών και παιδικής παχυσαρκίας.

Μετά-αναλύθηκαν δεδομένα που αφορούσαν πάνω από 200.000 άτομα, κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων, με πλήρη ή χαμηλά λιπαρά, καθώς και πολλές ηλιακές ομάδες.

Είναι η πρώτη μελέτη που λαμβάνει υπόψη τόσα πολλά δεδομένα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση των παιδιατρικών διατροφικών οδηγιών παγκοσμίως.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δόκτορα Ανέστη Ντούγκα του γαλλικού Ινστιτούτου Paul Bocuse, ανακοίνωσαν ότι δεν βρήκαν καμία ένδειξη που να συνδέει το γάλα και τα γαλακτοκομικά με το λίπος του σώματος και με το βάρος των παιδιών. Επιπλέον, δεν βρήκαν κανένα παράγοντα που να συνδέει την κατανάλωση γαλακτοκομικών με την αύξηση της όρεξης στα παιδιά.

Μάλιστα, τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας αφορούν όλα τα είδη τυριού, γιαουρτιού και γάλακτος και εκτείνονται σε όλες τις ηλιακές ομάδες  του παιδικού πληθυσμού.

paxysarkia cheeselovers

«Τα ευρήματά μας πρέπει να άρουν τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι γονείς και οι οποίες τους οδηγούν στο να κρατούν τα παιδιά μακριά από το γάλα, από φόβο μήπως παχύνουν» δήλωσε στο συνέδριο ο Ντούγκας.

Ο ίδιος και η ομάδα του επισήμαναν ακόμη πως και οι παιδίατροι με τη σειρά τους θα πρέπει ενδεχομένως να αναθεωρήσουν τις οδηγίες για περιορισμένη κατανάλωση τυριού και γιαουρτιού, αφού όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά επιπλέον περιέχουν συστατικά ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι γονείς θα πρέπει να διατηρούν επιφυλάξεις απέναντι σε υποκατάστατα γαλακτοκομικών – τα οποία τείνουν να γίνουν μόδα σε ορισμένες χώρες – αφού δεν έχει μελετηθεί πλήρως η διατροφική τους αξία για τα παιδιά.

Ο Έλληνας ερευνητής είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2005) με διδακτορικό στην επιστήμη της διατροφής από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ (2011). Αφού έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο σουηδικό Πανεπιστήμιο της Λουντ, από το 2016 είναι ερευνητής για θέματα υγιεινής διατροφής στο Ινστιτούτο Paul Bocuse της Λιόν.

Δείτε ακόμη

Το τυρί στην παιδική διατροφή