Το τυρί είναι μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού μικρών και μεγάλων.
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τα 8 «μέρη» του σώματος που ωφελούνται από την κατανάλωση τυριού.
1. Οστά
Το ασβέστιο, η πρωτεΐνη, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, D, και K που περιέχονται στο τυρί, συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Γι’ αυτό και το τυρί είναι απαραίτητο στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών που «χτίζουν» το σκελετικό τους σύστημα αλλά και όλων των μεγάλων που πρέπει να φροντίζουν να μείνουν μακριά από τη μείωση της οστικής μάζας.
2. Δόντια
Το τυρί βοηθά να διατηρηθεί η καλή οδοντική υγεία. Κατ’ αρχήν, όπως και στην περίπτωση των οστών, το ασβέστιο είναι βασικό συστατικό για γερά δόντια. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να προστατέψει ενάντια στην τερηδόνα και την πλάκα.
Περισσότερα εδώ
3. Αρτηριακή πίεση
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα τυριά είναι αλατισμένα, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως όσοι τρώνε τυρί τείνουν να έχουν χαμηλότερη πίεση. Οι διαπιστώσεις ισχύουν, βέβαια, για τον γενικό υγιή πληθυσμό. Όσοι είναι αντιμέτωποι με παθολογικά υψηλή πίεση, καλό είναι να παραμείνουν πιστοί στις οδηγίες του καρδιολόγου και διατροφολόγου τους.
Γενικά, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο υπερτασικός ασθενής – που πρέπει να «μετράει» το αλάτι – μπορεί να επιλέξει ανάλατα ή τυριά με μειωμένο νάτριο. Μπορεί βεβαίως να φάει και λίγο πιο αλμυρό τυρί, αρκεί να προσαρμόσει το υπόλοιπο μενού με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξεπεράσει σε σύνολο την επιτρεπόμενη ποσότητα αλατιού.
4. Αγγεία
Το 2016, επιστήμονες από το Cambridge διαπίστωσαν πως οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των τυριών, συμβάλλουν ώστε τα αγγεία μας να διατηρούνται υγιή και να λειτουργούν καλύτερα. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση τυριού μειώνει την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα.
Δείτε ακόμη: Το τυρί δεν απειλεί την καρδιά
5. Πεπτικό σύστημα
Τα τυριά έχουν υποστεί ζύμωση και αυτό τα κάνει συμμάχους των «καλών» μικροβίων που ζουν στον οργανισμό μας. Με τη συμβολή του τυριού, διατηρείται η λεγόμενη χλωρίδα του εντέρου και έτσι το πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα δουλεύουν «ρολόι».
6. Εγκέφαλος
Τα αντιοξειδωτικά και τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν τη μνήμη και τη γενική καλή εγκεφαλική λειτουργία.
7. Σωματικό βάρος
Επιστημονικές μελέτες συνδέουν τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος – άρα και το υπερβολικό σωματικό βάρος – με την έλλειψη ή χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου. Εφόσον το τυρί είναι πηγή ασβεστίου, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους.
8. Κύτταρα
Τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού χρειάζονται πρωτεΐνη, για να αναπαραχθούν αλλά και να «αυτό-επιδιορθωθούν» σε περίπτωση βλάβης. Η πρωτεΐνες του τυριού θεωρούνται πρώτης τάξεως «καύσιμα» για τα κύτταρά μας, ενώ έχουν και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η κύρια πρωτεΐνη καζεΐνη αφομοιώνεται βραδέως από τον οργανισμό απελευθερώνοντας σταδιακά τα αμινοξέα στην κυκλοφορία. Η δε πρωτεΐνη τυρογάλακτος αποτελεί μία πλήρη πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός.