Είναι πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι, όμως τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως το τυρί δεν απειλεί την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Διατροφής (European Journal of Nutrition), η κατανάλωση τυριού δεν σχετίζεται με άμεση αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Κινέζοι επιστήμονες ανέλυσαν σειρα ερευνητικών δεδομένων, για να διαπιστώσουν πως το τυρί δεν επηρεάζει ευθέως την υγεία της καρδιάς. Όπως υποστήριξαν στη μελέτη τους, το τυρι έχει μεν υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών όμως ταυτόχρονα περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες που έχουν προστατευτικές ιδιότητες για την καρδιά και τα αγγεία.

Επιπλέον, το τυρί είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ (πιο γνωστό ως CLA) το οποίο σε ορισμένα πειράματα έχει συσχετιστεί με την προστασία κατά της αθηροσκλήρωσης και την πρόληψη της φλεγμονής. Την ίδια ώρα, τα προβιοτικά που περιέχει το τυρί θεωρείται οτι συμβάλλουν στην αύξηση της λεγόμενης καλής χοληστερίνης (HDL) η οποία έχει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία των λιπιδίων του αίματος.

Έτσι, η κινεζική μελέτη υποστηρίζει πως το τυρί μπορεί ακόμη και να έχει προστατευτική επιδραση: σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ερευνας, 40 γραμμαρία τυριού τη μέρα μπορούν να μειώσουν από 10% έως 18% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακού νοσήματος.

Σε άλλη μελέτη, Ελβετοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν 16 διαφορετικές έρευνες και συμπέραναν πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που ενοχοποιούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά για παχυσαρκία και άρα αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σύμφωνα με την εν λόγω εργασία, τα προϊόντα αυτά – ανάμεσά τους και το τυρί – δεν συνδέονται ευθέως με την αύξηση παραγόντων που επηρεάζουν την καρδιά, ενώ αντίθετα παρέχουν στον οργανισμό μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να αποκλείονται από το διαιτολόγιο.

tyri kardia cheeselovers

Εξάλλου, σε μελέτη Καναδών επιστημόνων, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφολογίας (Advances in Nutrition) αναφέρεται πως το τυρί, μεταξύ άλλων γαλακτομικών προϊόντων, δεν σχετίζεται ευθέως με παθήσεις που κατά κανόνα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Συγκεκριμένα, οι Καναδοί αναφέρουν πως η κατανάλωση τυριού με πλήρη λιπαρά δεν επηρεάζει την υγεία των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς ούτε παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσει σε σύγκριση με τα light προϊόντα.

Αντίστοιχα, με βάση τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η κατανάλωση τυριού δεν μπορεί να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ούτε με κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

Όλα αυτά βέβαια έχουν πάντα την ίδια προϋπόθεση: να τηρούμε το μέτρο και να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Αυτό σημαίνει ότι δεν «εξορίζουμε» το τυρί από το καθημερινό μας διαιτολόγιο, αλλά το απολαμβάνουμε σε λογικές ποσότητες και πάντα συνυπολογίζοντας και την κατανάλωση άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Αν δε, ανήκουμε σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού ή μας απασχολούν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, ακολουθουμε πιστά τις οδηγίες του γιατρού και του διατροφολόγου μας.