Πολλά ακούγονται για το τυρί: “Προσοχή στο τυρί, είναι εθιστικό”. “Τρώμε μόνο κατσικίσιο, είναι πιο υγιεινό.” “Δεν τα πιστεύω αυτά περί light τυριού, μας κοροϊδεύουν.” “Για γερά κόκκαλα, μόνο το τυρί μετράει.” “Από μια ηλικία και μετά καλύτερα να κόψεις το τυρί εντελώς…”

Το British Heart Foundation, ο επίσημος Βρετανικός φορέας για την υγεία της καρδιάς, βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Στην ιστοσελίδα του, τοποθετείται για το τυρί και απαντάει σε 6 «μύθους», που αφορούν στην κατανάλωσή του. Το τυρί είναι, κατά το BHF, εξαιρετική πηγή πρωτείνης και ασβεστίου, αλλά συνήθως έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η ημερήσια συνιστώμενη «μερίδα» ζυγίζει 30γρ. – περίπου όσο ένα κοινό σπιρτόκουτο. Κάθε μέρα πρέπει να καταναλώνουμε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών, όμως το τυρί δεν θα έπρεπε, κανονικά, να υποκαθιστά όλα τα υπόλοιπα… (γάλα, γιαούρτι)

Μύθος 1: Πρέπει να κόψω το τυρί μαχαίρι!

Η αλήθεια:
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταργήσετε εντελώς το τυρί από τη διατροφή σας, αν όμως έχετε υψηλή χοληστερίνη ή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να προσέχετε τα τυριά με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια μερίδα τυριού 30γρ παρέχει το 7% των ημερησίων θερμίδων σας και να θυμάστε πως μια μερίδα κάποιων τυριών, περιέχει περισσότερο αλάτι απ’όσο ένα σακουλάκι τσιπς… Μικρές μερίδες λοιπόν και καλύτερα να τις ζυγίζετε! Επίσης προτιμήστε τυρί με χαμηλότερα λιπαρά, όπως cottage ή άλλα «light» τυριά. Και μια ακόμη συμβουλή: αποφύγετε, όποτε μπορείτε, τα έτοιμα φαγητά γιατί πολλά από αυτά περιέχουν συνήθως τυρί με υψηλά λιπαρά καθώς και πολύ «κρυφό» αλάτι. Πριν προσθέσετε μπόλικο τυρί σε ένα πιάτο, σκεφτείτε αν πραγματικά χρειάζεται, ή αν είναι αρκετά γευστικό και χωρίς αυτό.

Μύθος 2: Το τυρί “light” δεν… «λέει»

Η αλήθεια:
Είναι κοινή παρανόηση ότι μειωμένα λιπαρά ίσον και μειωμένη γεύση. Υπάρχουν σίγουρα τυριά “light” που είναι πολύ νόστιμα. Θυμηθείτε όμως πως «μειωμένα λιπαρά» δε σημαίνει και «χαμηλά λιπαρά», αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις 50% λιγότερα λιπαρά από την αυθεντική εκδοχή. Μπορείτε κάλλιστα να μαγειρέψετε με τυριά με μειωμένα λιπαρά, αν και κάποια από αυτά ίσως να μη λιώνουν τόσο γρήγορα ή αποτελεσματικά. Αν όμως τα προσθέσετε τριμμένα στο φαγητό, σε χαμηλή θερμοκρασία, το αποτέλεσμα θα είναι μια χαρά!

mythoi2 cheeselovers

Μύθος 3: Είμαι εθισμένος στο τυρί

Η αλήθεια:
Έρευνες δείχνουν ότι η καζεῒνη – πρωτεΐνη που συναντάμε στα γαλακτοκομικά και, σε υψηλή συγκέντρωση, στο τυρί- κατά τη χώνευση παράγουν τις καζομορφίνες, οπιούχες ουσίες που στέλνουν, εμμέσως, μηνύματα ανακούφισης στον εγκέφαλο μέσω των ορμονών. Ωστόσο, δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων αμφισβητεί ότι οι καζομορφίνες μπορούν να μεταφερθούν μέσω του εντέρου στο αίμα ή στον εγκέφαλο.
Αν τρώτε πολύ τυρί, ενδέχεται να συνηθίσετε την αλμυρή γεύση, ή την πρόσληψή του συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, γι’αυτό μειώστε σταδιακά την κατανάλωση τυριού και δώστε προσοχή στο πώς και πότε το τρώτε.

Μύθος 4: Το τυρί είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών μου

H αλήθεια:
Ναι, το τυρί είναι καλή πηγή ασβεστίου, μιας και μια μερίδα 30γρ καλύπτει πάνω από το ¼ των ημερησίων αναγκών ενός μέσου ενήλικα. Ωστόσο, άλλα γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι ή το γάλα για 1 μερίδα 200g, είναι εξ ίσου καλά για τα οστά ενώ περιέχουν πολύ λιγότερα λιπαρά και αλάτι… Το τυρί περιέχει ακόμη μικρή ποσότητα βιταμίνης D, της λιποδιαλυτής βιταμίνης που βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο από τις τροφές. Το τυρί με μειωμένα λιπαρά δεν έχει τόση βιταμίνη D όσο το τυρί με πλήρη λιπαρά – οι προτιμητέες πηγές βιταμίνης D είναι τα αυγά και τα λιπαρά ψάρια.

mythoi3 cheeselovers

Μύθος 5: Στα μακαρόνια με κιμά το τυράκι δεν…μετράει!

Η αλήθεια:
Το τριμμένο τυρί στα μακαρόνια με κιμά προσθέτει επιπλέον θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Μια γενναιόδωρη «χούφτα» τυρί μπορεί χαλαρά να ζυγίζει και 50γρ. που σημαίνει 230 θερμίδες (λίγο περισσότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας…). Δυο, επίπεδες, κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί είναι περίπου 20γρ.
Αν λοιπόν δεν μπορείτε να φανταστείτε μακαρόνια με κιμά χωρίς κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, φροντίστε τουλάχιστον να το βάλετε με φειδώ στο πιάτο σας. Ένα κόλπο για να έχετε την τυρένια γεύση χωρίς υπερβολικές θερμίδες είναι να επιλέξετε ένα «δυνατό», ώριμο τυρί ώστε να χρειαστείτε μικρότερη ποσότητα για το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα. Ένα άλλο κόλπο είναι να πάρετε το έτοιμο τριμμένο τυρί με ελάχιστα λιπαρά που κυκλοφορεί στην αγορά και να είστε πιο «χαλαροί» με την ποσότητα.

Μύθος 6: Το τριμμένο τυρί είναι καλύτερο από το τυρί σε φέτες.

Η αλήθεια:
Ισχύει πως οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα τυριού όταν το τρίβουμε. Μια φέτα τυριού (όπως μας την κόβουν στο σουπερμάρκετ, ή την αγοράζουμε συσκευασμένη) ζυγίζει 20-30 γρ. και η αλήθεια είναι πως σε ένα τοστάκι ή σάντουιτς συχνά βάζουμε περισσότερες από μία… Αλλά ακόμη κι αν τρίψετε τυρί σε ένα τοστ ή σε μια σάλτσα πρέπει να προσέξετε την ποσότητα, γιατί είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε.
Όταν το τυρί είναι τριμμένο χάνετε το μέτρο της σύγκρισης μιας μερίδας με ένα σπιρτόκουτο! Από περιέργεια ζυγίστε το μια φορά να δείτε πόσο σωστά ή λάθος μαντεύετε. Η κλασική «παρασπονδία» όταν τρίβει κανείς τυρί πάντως είναι να τρώει τη γωνίτσα που δεν τρίβεται εκείνη τη στιγμή και μετά να το ξεχνάει! Αν αυτή η γωνίτσα ζυγίζει 5γρ και τρώτε μια τέτοια δυο φορές την εβδομάδα, προσθέτετε στον οργανισμό σας σε ένα χρόνο τις ενδεδειγμένες θερμίδες μιας ολόκληρης ημέρας!