Του Κωνσταντίνου Ζερβού

Αν νιώθεις χαμένος σε πλαίσια, κανόνες και τάσεις , αν νιώθεις ότι γνωρίζεις πολλά μεν, όμως και στο τέλος τίποτα, αν θέλεις να φροντίσεις τον εαυτό σου αλλά εύκολα τα παρατάς, τότε διάβασε 7 εύκολους τρόπους για να αποκτήσεις διατροφική ισορροπία:

1. Βάλε χρώμα στη διατροφή σου (και γιατί όχι και στη ζωή σου): Φυσικά, ο μόνος τρόπος να το κάνεις είναι με τα φρούτα και λαχανικά και είναι κάτι που χρειάζεται να γίνεται όχι απλά συχνά, μα καθημερινά! Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να καταναλώνεις, προκειμένου να είσαι σίγουρος πως έχεις «χρωματίσει» διατροφικά την ημέρα σου.

2. Το κόκκινο είναι το χρώμα της φωτιάς και της καρδιάς, αλλά η καρδιά δεν αγαπά και τόσο το κόκκινο κρέας… Γενικά μείωσε τα ζωικά λίπη και το κόκκινο κρέας. Μπορεί να είναι εύκολο, γρήγορο στο μαγείρεμα του και νόστιμο , αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θα φροντίσει την υγεία σου, με τον ίδιο τρόπο που φροντίζει το…στομάχι και τον ουρανίσκο σου! Μπορείς να καλύψεις τις διατροφοπρωτεϊνικές σου ανάγκες μέσω της κατανάλωσης αυγών, τυριών, λευκού κρέατος, γιαούρτης και, φυσικά, μιας μεγάλης γκάμας οσπρίων.

3. Επίλεξε να τρως δύο φορές την εβδομάδα ψάρι (ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια, όπως ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλες), που είναι εύκολο, γρήγορα νόστιμο, και υγιεινό!

cheeselovers diet balance

4. Φρόντισε την πείνα και τη δίψα σου: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για εύκολα και θρεπτικά snacks και φυσικά, μεταξύ αυτών, το παραδοσιακό ψωμοτυρί! Μην ξεχνάς την ενυδάτωση σου: 6-8 ποτήρια νερό/υγρών, είναι αρκετά για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σου. Το νερό που εμπεριέχεται στον καφέ, ή αλλά ροφήματα/αφεψήματα, μπορείς να το συνυπολογίσεις στην κατανάλωση υγρών. Είναι προτιμότερο τα υγρά που καταναλώνεις να είναι χαμηλών θερμίδων, γι ‘αυτό προτίμησε να μην ξεδιψάς με αναψυκτικά, χυμούς ή γάλα.

5. Φαγητό χωρίς ψωμί δε γίνεται και αυτό είναι η αλήθεια, τουλάχιστον για εμάς τους Έλληνες! Φρόντισε το ένα τρίτο του πιάτου σου να περιέχει κάποιας μορφή υδατάνθρακα, όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά. Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασικό συστατικό ενέργειας και πηγή καλής διάθεσης.

6. Το άγριο – και το μη επεξεργασμένο- έχει άλλη ομορφιά, αλλά και γεύση. Γι’ αυτό επίλεξε τρόφιμα όσο πιο κοντά στη φύση και τον «Θεό». Ακόμη κι όταν η ζωή σου είναι μακριά από τη φύση, μπορείς να βρεθείς κοντά σ’ αυτήν μέσω των διατροφικών σου επιλογών και της γευματικής σου συμπεριφοράς. Αναφορικά με τυρί μπορείς να δεις περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το επεξεργασμένο ή φυσικό τυρί εδώ.

7. Τον νου σου στις ετικέτες! Εκεί θα βρεις τις βασικές διατροφικές πληροφορίες του κάθε τροφίμου για να κάνεις τις σοφότερες επιλογές.

Φρόντισε λοιπόν να οδηγείς εσύ τις επιλογές σου, εκτιμώντας τις εκάστοτε συνθήκες και βασισμένος στην ιδιοσυγκρασία σου, και όχι να προσπαθήσεις να «κουμπώσεις» απόλυτα και στερεοτυπικά στις παραπάνω διατροφικές συμβουλές.

Όσον αφορά το αγαπημένο σου τυράκι, αυτό είναι πάντα σύμμαχος στη διατροφή και πάντα στην ομάδα σου. Λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τη σωστή ποσότητα και ποιότητα τυριού, καθώς και τους συνδυασμούς του με άλλα τρόφιμα σίγουρα θα πετύχεις τη διατροφική ισορροπία.

Ζερβός Κωνσταντίνος- MSc Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας
Διατροφολόγος με ειδίκευση στη διατροφική συμπεριφορά, τις διατροφικές διαταραχές και τη διαχείριση βάρους