Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε… τα τυριά έρχονται σε διαφορετικά χρώματα και σχήματα. Τι έχουμε όμως να πούμε για το νέο σχετικά δημιούργημα του ανθρώπου, το «πράσινο τυρί»;
Το γνωστό στην Ελληνική αγορά και ως «νηστίσιμο» είναι το τυρί που δεν έχει ζωική προέλευση. Το προτιμούν οι vegans (η υποκατηγορία των χορτοφάγων που δεν καταναλώνει κανένα ζωικό προϊόν), αλλά το «φλερτάρουν» και ορισμένοι που πιστεύουν πως είναι καλύτερη επιλογή για λόγους υγείας. Μύθος ή πραγματικότητα;
Έρχεται μια στιγμή που ο καθένας από εμάς νιώθει την ανάγκη να «αποτοξινωθεί» και αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με τη θρησκεία ή την πίστη στις παραδόσεις. Απλά ορισμένοι επιλέγουν να ακολουθήσουν την καθιερωμένη νηστεία της Σαρακοστής προς αυτή την κατεύθυνση, κάποιοι άλλοι κάνουν κάποιας μορφής αποτοξίνωση, όποτε νιώσουν την ανάγκη, ενώ κάποιοι τρίτοι εντάσσουν πιο φυσικές και υγιεινές επιλογές στη ζωή τους σε μόνιμη βάση. Σε κάθε περίπτωση, η αποτοξίνωση έχει κοινά σημεία με τη νηστεία, ένα από αυτά είναι και ο αποκλεισμός των ζωικών προϊόντων.
Επειδή όμως ο οργανισμός χρειάζεται συγκεκριμένες ουσίες για να λειτουργήσει ισορροπημένα, στο βωμό της θρέψης -αλλά και της γεύσης- επιστρατεύονται τροφές ξεχασμένες, όπως οι ελιές και το ταχίνι ή ο χαλβάς, αλλά και προϊόντα νέα και ξενόφερτα, καθώς και προϊόντα που είναι αποτέλεσμα εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής.
Για το τυρί, που μας ενδιαφέρει συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλές και νόστιμες εναλλακτικές διαθέσιμες στο εμπόριο. Τα εναλλακτικά «τυριά», γνωστά και ως «πράσινα» ή «νηστίσιμα», είναι φτιαγμένα με βάση φυτικές πρώτες ύλες, όπως η πρωτεΐνη σόγιας, το στερεοποιημένο λάδι καρύδας ή το φοινικέλαιο, τα φυστίκια Κάσιους, τα αμύγδαλα και η πρωτεΐνη αρακά.
Η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ένα πιο παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του «πράσινου» τυριού, με τη χρήση ενζύμων και την ωρίμανση, ωστόσο δημιουργούνται ερωτηματικά για το πόσο υγιεινό μπορεί να είναι ένα τυρί φυτικής προέλευσης. H θερμική επεξεργασία των φυτικών ελαίων καθιστά τα τυριά αυτά θρεπτικά υποδεέστερα, με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό. Επίσης η σόγια, όταν χρησιμοποιείται ως βασική πρώτη ύλη, περιέχει φυτο-οιστρογόνα , χημικές ουσίες με σύσταση που προσομοιάζει αυτήν των ανθρώπινων ορμονών, που έχουν ενοχοποιηθεί ως αιτία για αρκετές ασθένειες.
Κοντά σε αυτά έρχονται και αυτοί που, δικαίως ίσως, δεν θέλουν το φυτικό αυτό προϊόν να ονομάζεται τυρί, εφόσον το τυρί είναι ένα συγκεκριμένο γαλακτοκομικό προϊόν! Στα social media έγινε σάλος όταν μια πελάτισσα μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ στην Αγγλία έκανε σκηνή μπροστά στο ψυγείο με τα «πράσινα» τυριά, φωνάζοντας πως δεν θα έπρεπε να αναγράφεται η λέξη «τυρί» στη σήμανση του καταστήματος! «Πείτε τα όπως αλλιώς θέλετε, πείτε τα «Gary» (ανδρικό όνομα, σαν να λέμε «Νίκος») αν θέλετε, αλλά πάντως όχι τυριά» διαμαρτυρήθηκε η κυρία. Το hashtag #gary έκανε τον γύρο του διαδικτύου και το σουπερμάρκετ κυκλοφόρησε βιβλιαράκι με συνταγές με τα φυτικά «τυριά», με τίτλο «Μαγειρεύοντας με τον Gary»!
Υπάρχει όμως μια λογική στην ένσταση της κυρίας, αλλά και όλων όσοι ισχυρίζονται ότι το τυρί είναι ένα ιστορικό προϊόν με αποδεδειγμένη θρεπτική αξία, με συγκεκριμένη προέλευση και τρόπο παρασκευής, άρα δεν μπορεί η λέξη να χρησιμοποιείται για οτιδήποτε άλλο.
Τελικά είναι επιλογή του καθενός να αποφασίσει αν προτιμά άσπρο, κίτρινο ή «πράσινο» τυρί, με γνώμονα πως, τελικά, το υγιεινό είναι συνώνυμο του φυσικού , δηλαδή του προϊόντος που προέρχεται από τη φύση, από φυσικές πρώτες ύλες, αλλά και που η επεξεργασία του είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και φυσική.
Ο Κωνσταντίνος Ζερβός (ΜSc) είναι Γνωσιοσυμπεριφοριστής Διατροφολόγος και Certified Health Wellness Coach